Głosowanie zakończone
Plebiscyt: MISTRZOWIE SMAKU

Wybieramy Piekarnię Roku Polski

"Biga" z miłością i pasją przygotowuje codziennie typowe produkty kuchni włoskiej. Wszystkie nasze składniki charakteryzują się doskonałą jakością, co sprawia, że każdy wypiek jest niepowtarzalny. Apulijskie pochodzenie, tradycja i odrobina innowacji tworzą niezapomniane smaki. Przyjechaliśmy do Lublina z Altamury, miasta chleba. Biga po włosku oznacza rodzaj zakwasu do wyrobu ciasta. Żeby je zrobić potrzeba ponad dwa dni - 62 h. To sprawia, że ciasto jest łatwostrawne, miękkie i kruche. My w Biga mamy nieco inną wizję; przede wszystkim począwszy od rodzaju użytej mąki, ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum dzięki której ciasto jest proste i wykonane z poszanowaniem tradycji, ale zawsze ze szczyptą innowacji. Zaczynamy od jakościowego surowca, aby dotrzeć do gotowego produktu. Dziś jesteśmy pełni entuzjazmu i czekamy na klientów, którym możemy zaoferować coś nowego.