Składniki:
*0, 5 kg mąki
*5 g drożdży instant
*2 łyżki oliwy z oliwek
*łyżeczka soli
*łyżeczka cukru
*ok. 300 ml ciepłej wody
*2 duże łyżki suszonych ziół: czarnuszka, tymianek, oregano, bazylia, cząber, rozmaryn, majeranek
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, doajemy drożdże, wodę, cukier i sól i wyrabiamy mikserem ok 5 minut na najniższych obrotach. Dodajemy oliwę z oliwek oraz zioła i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki (wychodzi ok 6-8 sztuk) i układamy na blaszce pozypanej mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy ok 15-20 minut w temp 200 stopni.
Smacznego!
Przypominamy, że cały czas poszukujemy przepisów na różne dania dla najmłodszych. Ale czekamy także na propozycje, które można przygotować razem z nimi. Wtedy warto w opisie wskazać, które czynności podczas gotowania mogą wykonać dzieci.
Co podajesz swoim maluchom? Co gości w ich jadłospisach? Czekamy na wasze propozycje do 30 marca 2013 r.
Wysyłajcie je na mail: kuchnia @gazetalubuska.pl
Najlepsze przepisy nagrodzimy niespodziankami, a wszystkie zaprezentujemy na portalu www.gazetalubuska.pl oraz na naszym kulinarnym fanpage
Lubuskie SmakiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?