Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chilli con carne. Meksykańska klasyka (przepis)

(mc)
Klasyka w meksykańskim wydaniu. Chili con carne według przepisu naszego Czytelnika Krzysztofa Wojniaka.
Klasyka w meksykańskim wydaniu. Chili con carne według przepisu naszego Czytelnika Krzysztofa Wojniaka. sxc.hu
Krzysztof Wojniak proponuje przepis na klasyczne meksykańskie chili con carne.

Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- czerwona papryka
- 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 250 g passaty pomidorowej
- 1 puszka - Pomidory krojone z puszki
- 1 marchew
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 250 ml rosołu domowego

Przygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę, czosnek w paski, świeżą paprykę w kostkę. Rozgrzewam garnek o grubym dnie, rozgrzewam olej i szklę cebulę, dodaję czosnek, pieprz cayenne, oregano i mieszam smażąc przez 2 minuty. Stopniowo dodaję świeżo zmielone mięso wieprzowe, mieszając zrumieniam z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiam je solą. Następnie dodaję pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę i dokładnie mieszam drewnianą łopatką. Doprawiam pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykrywam i duszę przez około 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaję pokrojoną paprykę, wlewam 250 ml domowego rosołu. Gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodaję odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotuję pod przykryciem przez około 3 minuty. Chilli con carne podaję na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska