Ciasto marchewkowe z kremem, czy w wersji fit? Sprawdź, jak przygotować dobre ciasto marchewkowe [PRZEPISY]

oprac.maw
Ciasto marchewkowe. Smaczne, soczyste, proste w przygotowaniu. Idealna propozycja na deser. Ciasto marchewkowe można przygotować na kilka sposobów. Istnieją przepisy na ciasto marchewkowe z kremem, czy ciasto marchewkowe fit.

Ciasto marchewkowe smakowo przypomina ciasto piernikowe. Jest wilgotne i puszyste, ma charakterystyczny smak. Tutaj znajdziesz przepis na dobre ciasto marchewkowe. Na początek kilka ważnych podpowiedzi.

Ciasto marchewkowe - ile piec?

Ważna informacja, aby nie przypalić ciasta marchewkowego. Ile piec ciasto marchewkowe? W większości przepisów podany jest czas: 40-50 minut.

Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję - Wikipedia

Czym przełożyć ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe można przygotować na kilka sposobów. Nie zawsze musi mieć ono jednolitą konsystencję. Idealnie sprawdzą się różne masy. Czym przełożyć można ciasto marchewkowe?

  • kremem przygotowanym z masła, cukru pudru, serków topionych i waniliowego aromatu
  • kremem mascarpone
  • kremem waniliowym
  • kremem czekoladowym
  • dżemem
  • kremem cytrynowym
  • kremem budyniowym
ciasto marchewkowe
Marchewkowy tort. fot. unsplush.com

Jak przygotować ciasto marchewkowe? PRZEPISY

Ciasto marchewkowe jest bardzo sycące, pełne zdrowych i naturalnych składników, w dodatku bardzo smaczne. To słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich.

CIASTO MARCHEWKOWE - przepis

Potrzebować będziemy dwóch misek lub dużych, głębokich talerzy. W jednym naczyniu połączymy składniki suche, w drugim wszystkie razem, więc powinno być nieco większe. Pojedyncza porcja wystarczy do upieczenia ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm lub niewielkiej blaszce.

Ciasto marchewkowe - składniki suche:

  • szklanka płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Ciasto marchewkowe - składniki płynne:

  • 3 bardzo dojrzałe banany (z plamkami na skórce)
  • 3 średnie marchewki (starte na tarce na drobnych oczkach)
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego klarowanego masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 130 g (ok. 1/2 szklanki) zwykłego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Ciasto marchewkowe - PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Zwykłą mąkę pszenną razową można zastąpić orkiszową. Niewielką część mąki można zamienić np. na zarodki pszenne, czy też len mielony.

Banany dokładnie rozgniatamy widelcem i łączymy ze startą na małych oczkach marchewką. Dodajemy płynny tłuszcz, rodzynki i mieszamy. Rodzynki nadają ciastu wyrazistości i słodyczy. Bez nich staje się ono po prostu mdłe. Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, a także jajka i jogurt, po czym ponownie starannie mieszamy aż do osiągnięcia jednolitej, choć nie gładkiej masy.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy godzinę. Po tym czasie ciasto przez chwilę studzimy w uchylonym, wyłączonym piekarniku, a następnie wyciągamy i studzimy do końca na kratce. Sprawdzając patyczkiem, wbijamy go bliżej brzegu. Powinien być suchy, natomiast bliżej środka ciasto może pozostać bardziej wilgotne i lepkie. Taka już jego natura.

Ozdobić można kremem albo polać czekoladą i posypać orzechami lub bakaliami.
Autorka: Joanna Turakiewicz

Naleśniki: jak zrobić idealne placki? Poznaj przepis na idea...

CIASTO MARCHEWKOWE ze śliwką - przepis

(10 porcji, czas przygotowania: 20 min)

Ciasto marchewkowe - SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 marchewki
  • 10 śliwek kalifornijskich

Ciasto marchewkowe - PRZYGOTOWANIE:
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki pokrój na drobne kawałki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Mikserem ubijaj jajka z cukrem przez 3 minuty. Do jajek dodaj olej i zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj do masy jajeczno-cukrowej. Miksuj przez około minutę, do połączenia składników. Do masy dodaj marchewki i śliwki kalifornijskie. Ponownie zmiksuj do połączenia składników przez minutę. Gotową masę wlej do keksówki. Wstaw do piekarnika. Piecz do zezłocenia ok. 45 minut. Jeśli po tym czasie patyczek włożony w ciasto pozostaje mokry, piecz kolejne 10 minut i po tym czasie sprawdź ciasto patyczkiem jeszcze raz. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika. Pozwalamy mu delikatnie ostygnąć w blaszce przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy na blacie.
Przepis autorki Crust and Dust - kulinarnego Bloga Roku 2012

CIASTO MARCHEWKOWE thermomix - PRZEPIS

Ciasto marchewkowe thermomix - SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 440 g cukru
  • 340 g mąki
  • 210 g oleju
  • 4 jaja
  • 270 g marchewek, obranych i przekrojonych na pół

Ciasto marchewkowe thermomix - PRZYGOTOWANIE
Marchewki umieścić w naczyniu i rozdrobnić, 6 sek. obr. 6.Dodać pozostałe składniki, wymieszać czas. 30-40 sek., stopniowo zwiększając obroty do poz. 7; pomagając sobie kopystką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Piec w temp. 180 stopni około 35-40 minut.Jak wystygnie - posypać cukrem pudrem.
źródło: przepisownia.pl

ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe można przełożyć czekoladowym kremem. unsplush.com

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM - przepis

Ciasto marchewkowe z kremem - SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50-60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g drobno pokrojonego ananasa z puszki (lub świeżego)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 125 g serka kremowego
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru

WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto marchewkowe z kremem - PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Ubić mikserem całe jajka, dodać cukier i dalej ubijać. Do masy dolewać powoli olej i nie przerywać ubijania. Następnie dodać drobno startą marchewkę, kawałki ananasa, wiórki kokosowe i rozdrobnione orzechy. Wymieszać delikatnie
drewnianą łyżką. W osobnej misce wymieszać sypkie składniki: mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodać do marchewkowej masy i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 150 st. C przez około godzinę – do suchego patyczka.

MASA: Ubić serek z masłem. Dodawać stopniowo cukier puder i cały czas ubijać. Schłodzić masę ok. 20 minut w lodówce. Wystudzone ciasto przekroić ostrym nożem w poziomie i przełożyć częścią masy. Resztą masy użyć do posmarowania wierzchu. Udekorować ciasto cząstkami orzechów.
Przepis otrzymaliśmy od Czytelniczki Joanny

CIASTO MARCHEWKOWE FIT - przepis

Przepis na ciasto marchewkowe fit jest prosty. Trzeba trzymać się tylko kilku zasad:

  • w składnikach nie może wystąpić mąka pszenna ani cukier
  • zamieniasz mąkę np. na płatki górskie (zmielone)
  • olej zamieniasz na olej kokosowy
  • cukier np. na miód

Ile kalorii ma ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe to dobra propozycja dla łasuchów, ale dla tych, co nie przejmują się kaloriami. 100 grama ciasta marchewkowego to 268 kcal - 415 kcal. Oczywiście wszystko zależy od tego, z czego ciasto marchewkowe jest zrobione. Na przykład kawałek ciasta marchwiowego z bakaliami, ważący 60 g, to 152 kcal.


Przekąski idealne na przyjęcie dla dzieci

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3