Nagradzamy Czytelniczkę książką i zapraszamy do naszego kącika kulinarnego innych Czytelników. Przepisy prosimy nadsyłać na adres redakcji: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy kulinarne" lub na maila: [email protected]
Zachęcamy, nagrody czekają.
KASZANKA NA GRILLU - PALCE LIZAC
Składniki: kaszanka, jabłka, cebula, pieprz, czosnek, majeranek, olej.
Przygotowanie: na folii aluminiowej rozlewamy kilka kapek oleju. Na to kładziemy kaszankę, jabłko pokrojone na cztery części, cebule pokrojona w talarki i czosnek w słupki. Doprawiamy to pieprzem, majerankiem i zawijamy. Pieczemy 15 min. Polecam jedzenie z keczupem i musztardą. Pycha!!!! Palce lizać:)
KARCZEK W KAPUŚCIE
Składniki: karczek ok.1 kg, liście kapusty, pieczarki, cebula, marchew, natka pietruszki.
Przygotowanie: karczek kroimy w plastry. Nie rozbijamy mięsa, nacieramy vegetą, lub
innymi przyprawami, odstawiamy. W rondlu najpierw układamy liście kapusty, oczywiście pod nią trochę tłuszczu, na kapustę układamy plastry karczku, następnie kładziemy
pokrojone pieczarki, krążki cebuli, pokrojoną marchew, natkę pietruszki i kolejno warstwami znów kapustę, karczek... przykrywamy liśćmi kapusty. Gotujemy ok. 1,5 godz. aż mięsko będzie miękkie. Można dodać do składników czerwoną paprykę, jako jedną z warstw. Potrawę można wykonać w rondlu na gazie, jako syty obiad jak również w garnku na
ognisku. Gotowy zajadamy z chlebkiem, który super smakuje z powstałym z
gotowania sosie. Życzę smacznego.
KARKÓWECZKA PRIMA SORT
Składniki: 1 kg karkówki bez kości, 1 słoiczek musztardy delikatesowej lub podobnej
8-10 łyżek oleju, 2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki pasty paprykowej, 3-4 ząbki czosnku
12 zieren jałowca, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka przyprawy Delikat do mięs, 1 łyżeczka vegety ziołowej lub ziół prowansalskich albo włoskich, 1/2 pieprzu - najlepiej tzw. "młotkowany" Kamisa, 1 duża cebula.
Przygotowanie: karkówkę oczywiście umyć i osuszyć. Pokroić na kotlety ok. 1 cm (nie wolno rozbijać!!). Wszystkie pozostałe składnik dokładnie ze sobą połączyć, jałowiec najlepiej rozgnieść w moździerzu, czosnek rozgnieść, cebule dowolnie posiekać i także dodać do sosu. Tak przygotowanym sosem smarować dokładnie każdy kawałek karkówki i odstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki. Teraz rozpalić grilla i ostrożnie smażyć na niezbyt ostrym ogniu, przewracając kilkakrotnie każdy kawałek. Jedyna wadą tego jest to, że kapiący sos może się przypalać, ale doświadczony grillujący poradzi sobie z tym doskonale. Podawać np. z ziemniakami w skórkach, ugotowanymi z dodatkiem rozmarynu i z sałatką grecką... Zimne piwko, dobre towarzystwo... I żyć nie umierać!!
PIECZARKI Z NADZIENIEM
Składniki: kilkanaście dużych pieczarek, kartonik sera feta, biała część pora, sól, pieprz
masło, olej.
Przygotowanie: pieczarki oczyścić, wykroić nóżki, ale nie wyrzucać. Pora pokroić w krótkie cienkie paseczki, poddusić na maśle, dorzucić pokrojone nóżki pieczarek i udusić razem na miękko. Ostudzić i wymieszać razem z fetą, odrobiną soli i sporą porcją pieprzu. Do każdej lekko oprószonej solą pieczarki nałożyć porcję farszu i zawinąć delikatnie w posmarowaną olejem folię do pieczenia. Piec na niezbyt mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, gdyż feta może się zwarzyć. Grzyby nie mogą też być zbyt szczelnie zawinięte w folię, gdyż puszczą zbyt dużo soku. Pieczarki powinny po prostu zmięknąć, a nadzienie rozgrzać się. Udanego grillowania.
ZIELONA PASTA
Składniki: pęczek pietruszki natki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku (ewentualnie zielone łodygi cebulki), 1/4 ogórka zielonego, przyprawa maggi, pieprz, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: ogórek zielony zetrzeć na drobnej tarce i odsączyć z niego wodę. Pietruszkę natkę, szczypior i koperek umyć, następnie drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać dodając przyprawy, wg uznania. Można dodać selera naciowego. Pychota, pychota. Już pachnie zabójczo nie wspominając o smaku. Ja konsumuję na chlebie słonecznikowym z odrobiną masła.
BAKŁAŻAN W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Składniki: średni bakłażan, mleko, mąka, jajko, sól, olej, feta, śmietana gęsta 18 proc., zioła: koperek, bazylia lub pietruszka, czosnek.
Przygotowanie: bakłażana obrać, pokroić na plastry grubości 0,5 cm, posolić, odłożyć, aby puściły soki. Przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć mleko, mąkę, jajko. Plastry bakłażana osuszyć. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na patelni. Można podawać np. z sosem czosnkowym przygotowanym z fety utartej ze śmietaną dodatkiem ziół i czosnku.
CIAPCIAJKA - PASTA KANAPKOWA
Składniki: 4 jajka, około 15 dag żółtego sera, 2 średnie ogórki kiszone, 15 dag szynki
6 rzodkiewek, pół jabłka (najlepiej kwaśne), 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Przygotowanie: jajka ugotować na twardo. Wszystkie składniki skroić w kostkę. Ser
utrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać. Zamiast szynki może być mielonka albo serdelka. Też dobre.
BIGOS Z PARÓWKI I PIECZARKI
Składniki: 0,5 kg pieczarek, 0,5 kg parówek w folii, średnia cebulka, 1 szklanka bulionu, mały koncentrat pomidorowy, 5 łyżek ketchupu, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, troszkę ziół, mąka i śmietana, tłuszcz.
Przygotowanie: tłuszcz roztapiamy i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czekamy aż
się zeszkli. Później dodajemy pokrojone w kostkę parówki i pieczarki. Wszystko razem podsmażamy ok. 5 min. dodajemy bulion, koncentrat, ketchup, przyprawy i dusimy ok. 10 min. Na sam koniec zaklepujemy a później dodajemy trochę śmietanki. I doprawiamy do smaku.
Agata Buchowiecka z Zielonej Góry
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?