1/18
Czesi mają bogatą tradycję i kulturę picia piwa. To w...
fot. Marcin Oliva Soto / Polskapresse, zdjęcie ilustracyjne

Czeskie piwo na każdą okazję

Czesi mają bogatą tradycję i kulturę picia piwa. To w Czechach w 1870 r. założono pierwszą na świecie szkołę browarniczą, a dziś działa tu ok. 500 małych browarów i kilka sławnych na cały świat.

Do najpopularniejszych marek piwa należą Pilsner Urquell (Plzen), Budweiser (Budvar), Kozel, Staropramen, Radegast, czy Gambrinus, ale wiele restauracji i hoteli warzy własne piwo na miejscu.

Piwo czeskie jest generalnie słabsze niż polskie. Procenty na etykiecie oznaczają zawartość ekstraktu chmielowego, a nie wprost alkoholu. Można też wypić piwo bezalkoholowe (np. Birell).

2/18



Na upały czeskie lemoniady i kofola

Jeśli nie gustujecie w piwie, w letni upał w Czechach możecie schłodzić się lemoniadami (np. malinovką z malin, bezinovką z bzu), albo czeskim wynalazkiem – kofolą.

Kofola to czeska wersja coca-coli, czyli słodki, gazowany napój oparty o syrop, którego receptura jest ściśle tajna. Napój wynaleziono w 1960 r., a więc jeszcze za nieboszczki Czechosłowacji, i do dziś jest w Czechach szalenie popularny. Można spróbować kilku smaków, zamówić kofolę nawet w eleganckich restauracjach, a w wielu barach leje się ją z kija.

3/18
Czeski kompot może was zaskoczyć. To nie napój owocowy, lecz...
fot. Pohled 111, CC BY-SA 4.0

Kompot – nie taki jak u nas

Czeski kompot może was zaskoczyć. To nie napój owocowy, lecz przystawka do dań głównych, pełniąca rolę sałatki. Ma postać marynowanych owoców zalanych syropem. Szczególnie popularny jest kompot z brzoskwini, a tuż za nim plasuje się wariant dyniowy.

Zdjęcie na licencji CC BY-SA 4.0.

4/18



Knedliki – niemal do każdego dania

Knedliki to zasadniczo nadziewane kluski z ziemniaków lub bułki, często podawane w formie plastrów jako dodatek do dań głównych i pobocznych.

Knedliki pasują prawie do wszystkiego, od zup, przez drugie, do deserów. Knedliki podaje się także na słodko, z owocami (truskawki, śliwki, morele), z polewą czekoladową lub maślaną, bitą śmietanę lub cynamonem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pokaz siły i wytrzymałości w australijskim Perth. Nokaut w jedenastej rundzie [WIDEO]

Pokaz siły i wytrzymałości w australijskim Perth. Nokaut w jedenastej rundzie [WIDEO]

W Gorzowie zapanowało bezkrólewie. Warta i Stilon podzieliły się punktami

W Gorzowie zapanowało bezkrólewie. Warta i Stilon podzieliły się punktami

Jagiellonia wraca na szczyt. Gładkie zwycięstwo nad Koroną Kielce

Jagiellonia wraca na szczyt. Gładkie zwycięstwo nad Koroną Kielce

Zobacz również

Ostatni dzień Festiwalu Piwa w Zielonej Górze. W centrum rzeka ludzi | ZDJĘCIA

Ostatni dzień Festiwalu Piwa w Zielonej Górze. W centrum rzeka ludzi | ZDJĘCIA

Jagiellonia wraca na szczyt. Gładkie zwycięstwo nad Koroną Kielce

Jagiellonia wraca na szczyt. Gładkie zwycięstwo nad Koroną Kielce