Czekoladowy jeżyk dla najmłodszych (przepis)

Czytelniczka Magdalena Konsewicz
Smacznego!
Smacznego! Magdalena Konsewicz
Taki deser rozweseli każdego. Magdalena Konsewicz zdradziła nam przepis na takiego czekoladowego jeża. Zobaczcie.

Składniki:

Biszkopt:
* 7 jajek
* 10 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
* 6 jajek
* 3 kostki margaryny
* 1,5 szklanki cukru
* kakao

Polewa:
* 2 czekolady (gorzka i mleczna)
* kilka łyżek mleka,
* kolorowy ryż preparowany

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 25 min. w temp 180˚C.

Na kartce narysować wzór jeża - wyciąć. Biszkopt przecinamy i wycinamy z niego wzór.
Krem: Jajka ubić z cukrem. Margarynę ucierać dodając ubite jajka. Gdy powstanie krem dodajemy kakao. Na talerzu ułożyć pierwszy duży spód i posmarować go kremem. Na to drugi spód - posmarować kremem i na to trzeci spód. Uformować na kształt jeża i posmarować całość kremem.

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kilka łyżek mleka i podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka. Studzimy. Ostudzoną polewą smarujemy jeża. W ostudzonego jeża wbijamy kolce z ryżu preparowanego.
Smacznego

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie