Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowy jeżyk dla najmłodszych (przepis)

Czytelniczka Magdalena Konsewicz
Smacznego!
Smacznego! Magdalena Konsewicz
Taki deser rozweseli każdego. Magdalena Konsewicz zdradziła nam przepis na takiego czekoladowego jeża. Zobaczcie.

Składniki:

Biszkopt:
* 7 jajek
* 10 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
* 6 jajek
* 3 kostki margaryny
* 1,5 szklanki cukru
* kakao

Polewa:
* 2 czekolady (gorzka i mleczna)
* kilka łyżek mleka,
* kolorowy ryż preparowany

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 25 min. w temp 180˚C.

Na kartce narysować wzór jeża - wyciąć. Biszkopt przecinamy i wycinamy z niego wzór.
Krem: Jajka ubić z cukrem. Margarynę ucierać dodając ubite jajka. Gdy powstanie krem dodajemy kakao. Na talerzu ułożyć pierwszy duży spód i posmarować go kremem. Na to drugi spód - posmarować kremem i na to trzeci spód. Uformować na kształt jeża i posmarować całość kremem.

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kilka łyżek mleka i podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka. Studzimy. Ostudzoną polewą smarujemy jeża. W ostudzonego jeża wbijamy kolce z ryżu preparowanego.
Smacznego

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska