Składniki:
Biszkopt:
* 7 jajek
* 10 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
* 6 jajek
* 3 kostki margaryny
* 1,5 szklanki cukru
* kakao
Polewa:
* 2 czekolady (gorzka i mleczna)
* kilka łyżek mleka,
* kolorowy ryż preparowany
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 25 min. w temp 180˚C.
Na kartce narysować wzór jeża - wyciąć. Biszkopt przecinamy i wycinamy z niego wzór.
Krem: Jajka ubić z cukrem. Margarynę ucierać dodając ubite jajka. Gdy powstanie krem dodajemy kakao. Na talerzu ułożyć pierwszy duży spód i posmarować go kremem. Na to drugi spód - posmarować kremem i na to trzeci spód. Uformować na kształt jeża i posmarować całość kremem.
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kilka łyżek mleka i podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka. Studzimy. Ostudzoną polewą smarujemy jeża. W ostudzonego jeża wbijamy kolce z ryżu preparowanego.
Smacznego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?