Gołąbki z Kresów Wschodnich polecają członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Gliśnie - Stanisława Sobecka i Krystyna Kisielewicz.
Obie Czytelniczki nagradzamy książką kulinarną. Jednocześnie bardzo prosimy tych Państwa, którzy nie otrzymali od nas jeszcze nagród, aby się skontaktowali z nami i podali swoje dane teleadresowe, ponieważ nie odpowiedzieli na naszą prośbę o podanie tych informacji. Czekamy na te informacje pod nr tel. 68 324 88 61, bo chcielibyśmy przesłać nagrody książkowe.
Prosimy też Czytelników, którzy mają pomysły i doświadczenie w takim przyrządzaniu dań, aby podzielili się nimi na łamach gazety. Zapraszamy więc do wspólnego gotowania i prosimy o nadsyłanie przepisów, a opublikowane nagrodzimy książkami. Kontakt: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra, mail: [email protected]
Ziemniaków nie lubią dietetycy, którzy polecają odchudzające menu. A niestety kartofle są pyszne pod każdą postacią: puszyste puree z masełkiem, pieczone na chrupko z ziołami, duszone z warzywami... Mniam, mniam, mniam. Gotowane na parze, bez soli mają jednak mniej kalorii i można sobie pozwolić na takie danie. Tym bardziej, że mają sporo soli mineralnych i potrzebnego nam potasu. Wskazane są w menu dla osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Cierpią z powodu wrzodów lub stanów zapalnych.
Dziś przedstawiamy pomysł kulinarny dla zdrowych, bo w przepisie jest kapusta (która mimo wielu zalet, powoduje wzdęcia) i smażona cebula (jest w tej postaci ciężkostrawna).
KARTOFLANE GOŁĄBKI
Składniki: mała główka kapusty, 1,5 kg ziemniaków, 0,5 kg karkówki, 3 średnie cebule, olej do smażenia cebuli, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: zaparzamy liście kapusty, surowe ziemniaki trzemy na tarce o średnich oczkach (nie odciskamy). Karkówkę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy. Cebulę pokrojoną w kostkę dusimy na oleju. Mieszamy wszystko razem i dodajemy przyprawy. Całość doprawiamy pikantnie. Nakładamy farsz na liście kapusty i luźno zwijamy. Układamy warstwami w rondlu i pieczemy 60 min. w temperaturze 180 stopni C. Polane cebulką gołąbki można podawać z barszczykiem ugotowanym z kiszonych buraków, kwaśną śmietaną, naturalnym jogurtem lub dowolnymi sosami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?