5/8
Cukinia doskonale sprawdza się nie tylko w plackach, na...
fot. Randy Robertson / Flickr

Ciasteczka z cukinii z polewą z białego sera

Cukinia doskonale sprawdza się nie tylko w plackach, na słono, ale też w ciasteczkach, na słodko. Sprawdzamy jeden z wielu przepisów.

SKŁADNIKI:
- 18 dkg cukinii
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki esencji cytrynowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 tabliczka czekolada mleczna
- 1 tabliczka czekolada deserowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
- Odciśnij nadmiar płynu i przełożyć do miski.
- Do cukinii dodaj margarynę, cukier, esencję cytrynową, proszek do pieczenia, jajko, płatki i mąkę
- Obie czekolady (mleczną i gorzką) grubo posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
- Szybko zagnieć ciasto
- Z przygotowanego ciasta formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20 minut.
- Ciasta powinny być lekko zarumienione.
- Po ostudzeniu ciasta staną się półkruche

6/8
Naturalny budyń to trend, który przyszedł do nas z zachodu,...
fot. Wikimedia Commons

Czekoladowy pudding z dynią i awokado

Naturalny budyń to trend, który przyszedł do nas z zachodu, Zamiast wykorzystywać saszetki ze sztucznymi składnikami, torebki INSTANT, które są gotowe w 8 minut, można przygotować własny budyń, a konkretnie budyń i to nie z byle czego, bo z dynią i awokado.

SKŁADNIKI:
- 3 duże awokado (miękkie i dojrzałe)
- ok. 3-6 łyżek mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ok. 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub pół laski wanilii
- 2 łyżeczki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie składniki przełóż do jednego,wysokiego pojemnika.
- Blenduj do powstania jednolitej masy.
- Włóż na 1 godzinę do lodówki
Smacznego!

7/8
Kolejny przepis na ponadczasowe brownie. Słodycz na diecie...
fot. Whitney / Wikimedia Commons

Brownie z bakłażana

Kolejny przepis na ponadczasowe brownie. Słodycz na diecie nie są mile widziane, ale jeśli już trzeba uzupełnić cukier w organizmie, dobrze jest zrobić to z głową. Wypróbuj brownie z bakłażana.

SKŁADNIKI:
- 1 duży bakłażan (albo 2 małe)
- 100 g ciemnej czekolady
- 5 łyżek miodu
- 100 g sproszkowanych migdałów
- 75 gramów mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C
- Bakłażana rozklej na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika
- Piecz ok. 20 – 30 min, aż stanie się miękki
- Roztop czekoladę
- Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ z bakłażana, odłączając go od skórki
- W misce wymieszaj miąższ z bakłażanów z roztopioną czekoladą i miodem
- Dodaj suche składniki (sproszkowane migdały, mąka, soda oczyszczona) i dokładnie wymieszaj
- Formę wysmaruj tłuszczem i przelej do niej masę ciasta.
- Piecz ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

8/8
Buraki mają intensywny zapach i smak. Czy da się go ukryć...
fot. Alfa / Flickr

Buraczane muffinki z czekoladą

Buraki mają intensywny zapach i smak. Czy da się go ukryć pod czekoladową polewą? Te muffinki zrobisz w 3 kwadranse.

SKŁADNIKI MOKRE:
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki purée z buraka (przepis poniżej)
- ¼ szklanki oleju

SKŁADNIKI SUCHE:
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
-½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

POLEWA:
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- szczypta kardamonu
- pestki granatu

PUREE Z ZIEMNIAKA
- Upiecz lub ugotuj jednego buraka do miękkości, a następnie zblenduj na gładką masę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W szklance połącz mielone siemię lniane z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, na koniec dodaj spęczniałe siemię lniane i wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą blendera
- Wymieszaj suche składniki, a następnie stopniowo dodaj je do mokrych, cały czas mieszając.
- Foremki na muffinki posmaruj delikatnie olejem, a następnie wypełnij ciastem
- Włóż do gorącego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut
- W niedużym rondelku rozpuść składniki polewy, ciągle mieszając.
- Wystudzone babeczki oblej polewą a następnie posyp pestkami granatu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Zobacz również

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze