Na stres i lęk: ciemna czekolada
Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao zawiera związki, takie jak flawonoidy, które mogą zmniejszać stan zapalny i śmierć komórek oraz tryptofany wykorzystywane przez organizm do wytwarzania serotoniny. Ciemna czekolada jest także źródłem magnezu, który może zmniejszać objawy stresu i niepokoju.
Jabłka na objawy lęku
Jabłka to owce bogate w antyoksydanty m.in. witaminę C i flawonoidy, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych, związanych z występowaniem stanów lękowych. Ponadto jako produkt bogaty w błonnik, jabłko może sprzyjać wypłaszczaniu krzywej cukrowej, co pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną.
Jak obniżyć poziom lęku? Używaj kurkumy!
Kurkuma to przyprawa zawierająca kurkuminę działającą przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co może pomóc w redukcji stresu i lęku. Badanie z 2015 r. pokazało, że 1 g kurkuminy dzienne zmniejszył lęk u osób dorosłych z otyłością.
Owoce jagodowe na stany lękowe
Owoce jagodowe, czyli maliny, jagody czy borówki, zawierają liczne przeciwutleniacze – witaminę C, antocyjany, kwercetynę i resweratrol, które mogą pomóc redukować stres oksydacyjny, a co za tym idzie mogą zmniejszać objawy lęku. Ponadto są źródłem witamin i składników mineralnych, które wspierają prace układy nerwowego i błonnika, który pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi.