Poprawiają pamięć i koncentrację
Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do mózgu trafia znacznie większa ilość krwi. To sprawia, że narząd ten jest znacznie lepiej dotleniony, znika zmęczenie, poprawia się pamięć i koncentracja, szybkość reakcji oraz proces uczenia się. Regularne spożywanie barszczu czerwonego, soku z buraka lub zakwasu może również opóźnić proces starzenia się komórek w organizmie, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
Zmniejszają ryzyko rozwoju wielu nowotworów
Buraki zawierają znaczne ilości antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny oraz spowalniają proces starzenia się komórek organizmu. W licznych badaniach naukowych wykazano, że buraki oraz przetwory z ich dodatkiem wykazują działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka jelita grubego i nowotworu piersi.