Dlaczego warto częściej sięgać po buraki, barszcz czerwony oraz zakwas buraczany?
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw dostępnych w naszym kraju. Ich właściwości zdrowotne są nieocenione, dlatego warto częściej po nie sięgać. Sprawdź, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz buraki, barszcz czerwony lub pijesz zakwas buraczany.
Wspierają pracę układu krwiotwórczego
Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w skład hemoglobiny, czyli związku ułatwiającego transport tlenu do wszystkich komórek organizmu, a także usuwającego z nich dwutlenek węgla i inne produkty oddychania komórkowego. Sok, zakwas z buraka oraz barszcz czerwony polecane są szczególnie pacjentom z anemią oraz osobom starszym, ze względu na pogorszenie funkcji wytwarzania krwinek czerwonych.
Wzmacniają pracę mięśni
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.
Obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli łagodnie obniżających ciśnienie tętnicze krwi. Zawdzięczają to znacznej zawartości potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza obrzęki oraz wspiera walkę z cellulitem wodnym. Te właściwości wykazuje nie tylko surowy burak, ale również sok, zakwas i barszcz czerwony.