Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe gofry na słodko i słono [PRZEPIS]

red./mat prasowe
mat.prasowe Dan Cake
Domowe gofry dla małych i dużych – którą wersję wybierasz?

Wytrawne gofry z domową tapenadą

Składniki:
* 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
* 2 garści szpinaku lub roszponki,
* 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
* 1 op. gofrów,
* ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek,
* 2 łyżeczki kaparów,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
* pieprz, sól, tymianek do smaku,
* 1 łyżka soku z cytryny

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

Gofry z domowym sosem czekoladowym

Składniki:
* 1 op. truskawek,
* 2 banany,
* 1 op. gotowych gofrów,
* 50g masła,
* 45g cukru pudru,
* 3 łyżki mleka,
* 2 czubate łyżki kakao

Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do roztopionego masła dodać kakao i cukier puder. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Gdy masa będzie idealnie gładka – sos gotowy! Na gofrach ułożyć ulubione owoce – truskawki, banany. Całość polać przygotowanym sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska