MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gotuje błyskawicznie

(big)
Magdalena Stużyńska łączy pracę zawodową z domowymi obowiązkami. Dlatego gotuje szybko, ale wystrzałowo.
Magdalena Stużyńska łączy pracę zawodową z domowymi obowiązkami. Dlatego gotuje szybko, ale wystrzałowo.
Magdalena Stużyńska, znana ze "Złotopolskich", uwielbia kulinarne eksperymenty. Swoich bliskich zwykle zaskakuje daniami mięsnymi.

Praca na planie filmowym i w teatrze oraz opieka nad dzieckiem zajmują Stużyńskiej sporo czasu. Dlatego stara się gotować szybko, ale efektownie. - Lubię łączyć różne składniki, zwłaszcza mięso, przyprawy, owocowe i warzywne dodatki. Można to zrobić w kilka minut. Trzeba jednak przygotować takie danie z wyprzedzeniem, by mięso zdążyło odstać swoje w lodówce, a potem upiec się w piekarniku - mówi aktorka.

Przyznaje, że najlepiej pod słońcem gotuje jej babcia Stasia, która mieszka w Skwierzynie. - Gdy przyjeżdża do mnie, robi wspaniałe pierogi. Część od razu zjadamy, a resztę zamrażam. Niestety, na szykowanie mącznych dań nie mam czasu - mówi Stużyńska.

CIELĘCINA PO AKTORSKU

Składniki: ok. 1 kg ładnej cielęciny, kilka łyżek dobrej oliwy, 3 łyżeczki dżemu z czarnych porzeczek, kilka suszonych śliwek, 1 średni bakłażan, łyżka suszonych pomidorów, 2 łyżki wymieszanych przypraw: majeranek, mięta, suszona pietruszka, słodka papryka, pierz, sól,
Przygotowanie: Mieszamy oliwę z dżemem, przyprawami i pomidorami. Marynatą nacieramy mięso, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Dodajemy na wierzch śliwki i pokrojony w kostkę bakłażan. Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. W razie potrzeby, podlewamy wodą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska