Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotujemy na prywatki

Anna Szymańska z Gubina
fot. DiGiTouch
Pani Anna Szymańska z Gubina przysłała nam ciekawy zestaw potraw które można przygotować na domowego sylwestra lub na inne przyjęcia.

Czytelniczka napisała do nas: "Na takie prywatki szykuje się potrawy, które nie zabiorą nam wiele czasu w podaniu ich na stół. Zaoszczędzony w ten sposób czas przeznaczamy na tańce, rozmowy i zabawę. Zwykle robi się potrawy na zimno - proste i wygodne w samoobsłudze."

Pamiętajcie, że nasz kącik kulinarny i nagrody wciąż czekają na Wasze przepisy. Przed nami karnawał, a więc gotujmy i bawmy się przy smacznych potrawach.

Faworki z indyka

Składniki: pierś z indyka (może być z kurczaka), 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, sok z 0,5 cytryny, olej do smażenia.

Przygotowanie: umyte i osuszone mięso pokroić w plastry w poprzek włókien. Lekko rozbić. Posypać sola, pieprzem i skropić cytryną. Odstawić do lodówki na pół godziny. Pokroić w podłużne paski i po środku naciąć. Przewinąć każdy kawałek jak faworki. Po kolei maczać w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu. (Można podać na zimno lub na ciepło).

Kuleczki z mięsa mielonego ze śliwką

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 1 namoczona bułka, 1 drobno pokrojona cebula, 1 jajko, 1 białko, kilkanaście suszonych połówek śliwek, sól i pieprz do smaku, bułka tarta, margaryna lub olej do smażenia.

Przygotowanie: wyrobić mięso na kotlety mielone. Jeśli jest za rzadkie, dosypać trochę bułki tartej. Formować małe kulki wciskając w środek śliwkę i smażyć kuleczkę mięsa dookoła. Odstawić na papierowy ręcznik do
osączenia.

Papryka pieczona - na zimno

Składniki: 2 strąki papryki czerwonej, 2 strąki papryki zielonej, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku, 4 filety anchois, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, trochę zielonej piertuszki do posypania.

Przygotowanie: wybrać gniazda nasienne z każdej papryki i pokroić je wzdłuż każdą na cztery części. Wstawić na lekko posmarowanej olejem foremce do nagrzanego do 180 st. piekarnika i podpiekać ok. 20 minut ( aż zmiękną). Anchois, czosnek, sypką paprykę i oliwę zmiksować. Doprawić do smaku. Każdy kawałek papryki posmarować pastą i posypać pietruszką.

Kulki serowe z pistacjami

Składniki: 20 dag serka Almette śmietankowego, 10 dag sera żółtego utartego na drobnej tarce, 3 łyżki masła, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku lub pietruszki, 10 dag orzeszków pistacjowych (posiekanych), sól i pieprz.

Przygotowanie: sery wymieszać dokładnie z masłem, szczypiorkiem i przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formować małe kulki, następnie obtaczać je w orzeszkach pistacjowych. Przy tych kulkach możemy postawić kielich z różnymi rodzajami paluszków solonych, serowych.

Sałatka z makaronem

Składniki: 1 szklanka makaronu ryżowego, 2 pomidory, 2 średnie ogórki (lub 1 duży), 1 puszka kukurydzy, 1 nieduża cebula drobno posiekana, ok. 1 szklanka majonezu, sól, pieprz do smaku, 2 główki sałaty.

Przygotowanie: gotujemy makaron z solą i odrobiną oliwy. Warzywa dobrze myjemy. Pomidory oczyszczamy ze środków i dość drobno kroimy. Tak samo kroimy w kostkę (ze skórką).Po odcedzeniu kukurydzy mieszamy i doprawiamy wszystkie składniki. Sałatkę wykładamy na półmisek porcjowo na liściach sałaty.

Nugat

Składniki: 2 wafle, 6 białek, 2/3 szklanka wody, 35 dag cukru, 20 dag miodu, 1 łyżeczka octu, 20 dag orzechów włoskich, 20 dag orzechów laskowych.

Przygotowanie: z cukru, wody i octu ugotować syrop (aż za kroplą spuszczoną z łyżki będzie ciągnąć się nitka syropu). Dodać miód i znowu gotować do "nitki". Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dolewać po troszkę gorącego syropu. Przenieść się z miską nad garnek z gorącą wodą i dalej ubijać, aż masa przestanie się ciągnąć - stanie się gęsta (ok.45min.).Drobno posiekane orzechy należy lekko podprażyć, ostudzić i wmieszać do masy. Nugat wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem, przycisnąć ciężką deską kuchenna i wstawić do lodówki. Kroić ostrym nożem następnego dnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska