Gotujemy na prywatki

Anna Szymańska z GubinaZaktualizowano 
fot. DiGiTouch
Pani Anna Szymańska z Gubina przysłała nam ciekawy zestaw potraw które można przygotować na domowego sylwestra lub na inne przyjęcia.

Czytelniczka napisała do nas: "Na takie prywatki szykuje się potrawy, które nie zabiorą nam wiele czasu w podaniu ich na stół. Zaoszczędzony w ten sposób czas przeznaczamy na tańce, rozmowy i zabawę. Zwykle robi się potrawy na zimno - proste i wygodne w samoobsłudze."

Pamiętajcie, że nasz kącik kulinarny i nagrody wciąż czekają na Wasze przepisy. Przed nami karnawał, a więc gotujmy i bawmy się przy smacznych potrawach.

Faworki z indyka

Składniki: pierś z indyka (może być z kurczaka), 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, sok z 0,5 cytryny, olej do smażenia.

Przygotowanie: umyte i osuszone mięso pokroić w plastry w poprzek włókien. Lekko rozbić. Posypać sola, pieprzem i skropić cytryną. Odstawić do lodówki na pół godziny. Pokroić w podłużne paski i po środku naciąć. Przewinąć każdy kawałek jak faworki. Po kolei maczać w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu. (Można podać na zimno lub na ciepło).

Kuleczki z mięsa mielonego ze śliwką

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 1 namoczona bułka, 1 drobno pokrojona cebula, 1 jajko, 1 białko, kilkanaście suszonych połówek śliwek, sól i pieprz do smaku, bułka tarta, margaryna lub olej do smażenia.

Przygotowanie: wyrobić mięso na kotlety mielone. Jeśli jest za rzadkie, dosypać trochę bułki tartej. Formować małe kulki wciskając w środek śliwkę i smażyć kuleczkę mięsa dookoła. Odstawić na papierowy ręcznik do
osączenia.

Papryka pieczona - na zimno

Składniki: 2 strąki papryki czerwonej, 2 strąki papryki zielonej, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku, 4 filety anchois, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, trochę zielonej piertuszki do posypania.

Przygotowanie: wybrać gniazda nasienne z każdej papryki i pokroić je wzdłuż każdą na cztery części. Wstawić na lekko posmarowanej olejem foremce do nagrzanego do 180 st. piekarnika i podpiekać ok. 20 minut ( aż zmiękną). Anchois, czosnek, sypką paprykę i oliwę zmiksować. Doprawić do smaku. Każdy kawałek papryki posmarować pastą i posypać pietruszką.

Kulki serowe z pistacjami

Składniki: 20 dag serka Almette śmietankowego, 10 dag sera żółtego utartego na drobnej tarce, 3 łyżki masła, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku lub pietruszki, 10 dag orzeszków pistacjowych (posiekanych), sól i pieprz.

Przygotowanie: sery wymieszać dokładnie z masłem, szczypiorkiem i przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formować małe kulki, następnie obtaczać je w orzeszkach pistacjowych. Przy tych kulkach możemy postawić kielich z różnymi rodzajami paluszków solonych, serowych.

Sałatka z makaronem

Składniki: 1 szklanka makaronu ryżowego, 2 pomidory, 2 średnie ogórki (lub 1 duży), 1 puszka kukurydzy, 1 nieduża cebula drobno posiekana, ok. 1 szklanka majonezu, sól, pieprz do smaku, 2 główki sałaty.

Przygotowanie: gotujemy makaron z solą i odrobiną oliwy. Warzywa dobrze myjemy. Pomidory oczyszczamy ze środków i dość drobno kroimy. Tak samo kroimy w kostkę (ze skórką).Po odcedzeniu kukurydzy mieszamy i doprawiamy wszystkie składniki. Sałatkę wykładamy na półmisek porcjowo na liściach sałaty.

Nugat

Składniki: 2 wafle, 6 białek, 2/3 szklanka wody, 35 dag cukru, 20 dag miodu, 1 łyżeczka octu, 20 dag orzechów włoskich, 20 dag orzechów laskowych.

Przygotowanie: z cukru, wody i octu ugotować syrop (aż za kroplą spuszczoną z łyżki będzie ciągnąć się nitka syropu). Dodać miód i znowu gotować do "nitki". Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dolewać po troszkę gorącego syropu. Przenieść się z miską nad garnek z gorącą wodą i dalej ubijać, aż masa przestanie się ciągnąć - stanie się gęsta (ok.45min.).Drobno posiekane orzechy należy lekko podprażyć, ostudzić i wmieszać do masy. Nugat wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem, przycisnąć ciężką deską kuchenna i wstawić do lodówki. Kroić ostrym nożem następnego dnia.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3