9 z 11
Składniki:...
fot. Piotr Krzyżanowski

Grzyby w oleju

Składniki:
1 kg grzybów,
szklanka wody,
szklanka octu,
1 ząbek czosnku,
szklanka oleju słonecznikowego,
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka oregano,
sól do smaku

Sposób przygotowania:
Grzybki oczyszczamy. Większe przekrawamy na pól. Wlewamy do garnka szklankę wody i szklankę octu. Wrzucamy grzyby i doprowadzamy je do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy zaprawę, zaś grzyby osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy w dużej misce olej słonecznikowy z rozgniecionym lub drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, ostrą papryką, pieprzem, oregano i solą. Grzyby układamy w sterylnych słoikach i zalewamy olejem. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.

Przejdź dalej --->

10 z 11
Składniki:...
fot. Międzybrodzki Makaron

Penne z kurczakiem i grzybami

Składniki:
250 g makaronu rurka,
ok. 500 g świeżych podgrzybków,
250 g świeżych kurek,
2 średnie cebuli,
200 g filetu z kurczaka,
300 ml śmietany kwaśnej 18%,
200 ml śmietany słodkiej 18%,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz do smaku,
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy. Filet z kurczaka kroimy w cząstki. Cebulę kroimy w średnią kostkę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy kurczaka i smażamy jeszcze kilka minut. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Przejdź dalej --->

11 z 11
Składniki:...

Grzyby marynowane

Składniki:
1 kg grzybów (np. opieńki, gąski podgrzybki),
1 szklanka octu,
3 szklanki wody,
2 cebule i 2 marchewki,
150 g soli,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
listki laurowe,
cukier,
sól

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, a marchew w krążki. Grzyby oczyszczamy, myjemy (pod silnym strumieniem, ale krótko, żeby za bardzo nie nasiąkły wodą). Wkładamy grzyby do rondla. Dodajemy cebulę i marchew. Całość zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i nakładamy do słoików. Ocet gotujemy z wodą, kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz 2-3 listkami laurowymi. Zalewamy tym grzyby. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Przed nami 30. edycja Biegu Żakowskiego. Będzie rekord frekwencji?

Przed nami 30. edycja Biegu Żakowskiego. Będzie rekord frekwencji?

Posypały się kary za niedoszły mecz Stal-GKM. Żużlowcy dostali ponad pół mln zł kary

Posypały się kary za niedoszły mecz Stal-GKM. Żużlowcy dostali ponad pół mln zł kary

Polecamy

Ile jest Lubuszczyzny w Zielonej Górze? Spotkanie autorskie ze Zbigniewem Rokitą

Ile jest Lubuszczyzny w Zielonej Górze? Spotkanie autorskie ze Zbigniewem Rokitą

Apetyczne ciasta na Dzień Dziecka smakujące jak batonik. Wybieraj spośród 5 przepisów

Apetyczne ciasta na Dzień Dziecka smakujące jak batonik. Wybieraj spośród 5 przepisów

Posypały się kary za niedoszły mecz Stal-GKM. Żużlowcy dostali ponad pół mln zł kary

Posypały się kary za niedoszły mecz Stal-GKM. Żużlowcy dostali ponad pół mln zł kary