Grzyby w oleju
Składniki:
1 kg grzybów,
szklanka wody,
szklanka octu,
1 ząbek czosnku,
szklanka oleju słonecznikowego,
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka oregano,
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Grzybki oczyszczamy. Większe przekrawamy na pól. Wlewamy do garnka szklankę wody i szklankę octu. Wrzucamy grzyby i doprowadzamy je do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy zaprawę, zaś grzyby osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy w dużej misce olej słonecznikowy z rozgniecionym lub drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, ostrą papryką, pieprzem, oregano i solą. Grzyby układamy w sterylnych słoikach i zalewamy olejem. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.
Przejdź dalej --->
Penne z kurczakiem i grzybami
Składniki:
250 g makaronu rurka,
ok. 500 g świeżych podgrzybków,
250 g świeżych kurek,
2 średnie cebuli,
200 g filetu z kurczaka,
300 ml śmietany kwaśnej 18%,
200 ml śmietany słodkiej 18%,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz do smaku,
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy. Filet z kurczaka kroimy w cząstki. Cebulę kroimy w średnią kostkę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy kurczaka i smażamy jeszcze kilka minut. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Przejdź dalej --->
Grzyby marynowane
Składniki:
1 kg grzybów (np. opieńki, gąski podgrzybki),
1 szklanka octu,
3 szklanki wody,
2 cebule i 2 marchewki,
150 g soli,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
listki laurowe,
cukier,
sól
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, a marchew w krążki. Grzyby oczyszczamy, myjemy (pod silnym strumieniem, ale krótko, żeby za bardzo nie nasiąkły wodą). Wkładamy grzyby do rondla. Dodajemy cebulę i marchew. Całość zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i nakładamy do słoików. Ocet gotujemy z wodą, kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz 2-3 listkami laurowymi. Zalewamy tym grzyby. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy.