Już w czasie II wojny światowej znane były uspokajające właściwości gumy do żucia. Dlatego otrzymywali je walczący na frontach żołnierze armii amerykańskiej. Pierwowzorem współczesnej gumy była żywica z kory drzewa gumowego, której do oczyszczania zębów i odświeżania oddechu używali starożytni Grecy.
Dziś mamy do wyboru, np. gumy bezcukrowe. W takim produkcie cukier zostaje zastąpiony substancjami silnie słodzącymi. Żucie zapobiega przyleganiu płytki bakteryjnej do zębów. Działanie antybakteryjne i zapobiegające próchnicy polega na pobudzeniu wydzielania śliny. Należy jednak pamiętać, że żucie gumy nie może, w żadnym wypadku, zastępować szczotkowania zębów rano i wieczorem. Jest to jedynie dodatkowy zabieg wspomagający codzienną higienę jamy ustnej.
Niektórzy producenci wzbogacają gumy owocowe dla dzieci w wapń, który jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Pierwiastek ten zostaje wchłaniany i wbudowywany w szkliwo zębów, przez co ma wpływ na remineralizację płytki nazębnej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?