Decyzja ta spowodowana jest wykryciem bakterii Salmonella enteritidis w dwóch stadach kur niosek.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że ustalono, że kwestionowane jaja zostały dostarczone do Jeronimo Martins Polska S.A. i wprowadzone do obrotu w części sklepów Biedronka.
Procedurą wycofania objęto jaja oznaczone jako: „Ale jaja kl. M” oraz „Ale jaja kl. L” o poniższych nr partii i terminie ważności:
- 31.10.2016
- 01.11.2016
- 02.11.2016
- 03.11.2016
- 06.11.2016
- 07.11.2016
- 08.11.2016
- 09.11.2016
- 10.11.2016
- 11.11.2016
i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304.
Spółka Jeronimo Martins Polska natychmiast zareagowała na zalecenie służb wetenaryjnych i wycofywała podejrzane partie ze sklepowych półek. Jednak część jaj została wcześniej sprzedana klientom. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożywanie skażonych jaj stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. W przypadku, gdy po zjedzeniu jaj wymienionych w komunikacie wystąpiły niepokojące objawy zdrowotne należy bezzwłocznie udać się do lekarza.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3–7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?