Rusza sezon na nowalijki. Młode warzywa cieszą się dużą popularnością. Zobacz, jak zachować ich świeżość.
Po pierwsze mycie
Kupując każde warzywo, należy pamiętać o dokładnym umyciu. Niektóre mogą być skażone nawozami, szczególnej uwagi wymagają te liściaste, np. sałata i szpinak.
Nigdy nie trzymaj warzyw w foliowej torebce!
Kupując rzodkiewki lub sałatę często dostajemy je w foliowej torebce. Należy pamiętać, aby nigdy nie zostawiać w nich warzyw po powrocie do domu! Powoduje to uwalnianie azotanów, które są szkodliwe dla zdrowia. Warzywa tracą wartość odżywczą, produkują niekorzystne związki i szybciej się psują.
Chłód wpływa na świeżość
Nowalijki lubią zimno i wilgoć, dobrze je umieścić w lodówce. Pozostawione w wysokiej temperaturze więdną i szybko się kurczą. Wiele gospodyń poleca, by wcześniej owinąć produkty mokrą ściereczką.