Jak zrobić domowy majonez? To prostsze niż myślisz! Przepis poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Majonez to pyszny i popularny dodatek do wielu potraw. Warto zrobić go samodzielnie.
Majonez to pyszny i popularny dodatek do wielu potraw. Warto zrobić go samodzielnie. Kasia Nowicka
Majonez to dodatek idealny do jaj i sałatek. Kremowy, delikatny i niebezpiecznie pyszny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go samodzielnie. Przepis na domowy majonez jest prosty, a jego smak na pewno wynagrodzi wysiłek. Zobaczcie sami.

Spis treści

Kto go wymyślił? Nie wiadomo. Anglicy twierdzą, że majonez zawdzięczamy obrońcom obleganego przez Francuzów miasta Mahón. Żołnierzom po tygodniach obrony zostały jedynie jajka i oliwa. Jedli więc jajka z wymyślonym naprędce sosem z … jajek i oliwy. Po zdobyciu twierdzy w przyrządzonym przez Anglików sosie zasmakowali Francuzi.

Francuzi mają oczywiście swoją wersję powstania majonezu. I to niejedną, Wynalezienie majonezu przypisują marszałkowi Francji, księciu Louisowi François Armand du Plessis de Richelieu oraz z odniesionym tam zwycięstwem nad Anglikami w 1756 roku. Inna wersja mówi, że Karol Gwizjusz, książę Mayenne, który miał zajadać się kurczakiem z takim zimnym sosem, przed bitwą stoczoną z Henrykiem IV pod Arques w 1589 r.

Swoją wojnę o majonez mają też Polacy. Połowa to podobno ci, którzy uwielbiają majonez do dekoracji a druga - ci, którzy dadzą się pokroić za słoiczek tego z Kielcami w nazwie. Spór trwa i pewne jest tylko jedno: przodkiem sosu, który kupujemy w sklepach był domowy majonez.

Prosty i pyszny domowy majonez

Majonez to sprawa poważna. Zamienia w ucztę każdą, nawet skromną kanapkę, hamburgera, sprawdzi się jako baza do sosów albo dip. Ten zrobiony własnoręcznie ma jeszcze jedną ważną przyprawę - satysfakcję.

Domowy majonez zrobisz dosłownie w 5 minut. Receptura jest krótka a przygotowanie - proste. Potrzebujesz właściwie jedynie:

  • jajek,
  • neutralnego w smaku oleju,
  • musztardy,
  • octu lub soku z cytryny,
  • przypraw,
  • ręcznego blendera.

Domowy majonez, poza smakiem, ma wiele zalet: listę składników układasz i pewnie nie będzie na niej konserwantów, barwników i ulepszaczy. Możesz go zrobić w każdej chwili bez stania w sklepowych kolejkach.

Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować. Często dodaję do domowego majonezu przyprawy albo pikantne sosy, jak sos sriracha. Eksperymentowałam z olejami smakowymi i czarnym czosnkiem. I były to pyszne eksperymenty.

Domowy majonez może stać w lodówce od 10 do 14 dni.

Domowy majonez - przepis

Domowy majonez jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy 5 minut.
Domowy majonez jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy 5 minut. Kasia Nowicka

Składniki

  • 1 żółtko średnich jaj
  • 200 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania domowego majonezu

  1. Jajko sparz wrzątkiem a następnie oddziel żółtko od białka.
  2. Żółtko, musztardę, sól, pieprz, cukier puder i sok z cytryny włóż do wąskiego pojemnika lub miski.
  3. Włóż ręczny blender (żyrafę) tak, by dotykał dna i zacznij miksować na wolnych obrotach. Miksując powoli wlewaj olej.
  4. Ubijaj aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.

O AUTORCE

Plate By Kate

Autorka bloga - Kasia Nowicka - jest dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Ceni kuchnie włoską, tajską, chińską i japońską. „Lubię karmić ludzi. Po prostu. Stół od zawsze jest centrum mojego życia. Tak było w domu rodzinnym, u dziadków a potem w wynajmowanych studenckich mieszkaniach. Przy stole rosły przyjaźnie, kiełkowały miłości, śmialiśmy się, a czasami leczyliśmy smutki” - pisze na blogu Plate By Kate. I dodaje: Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.

Jak zrobić domowy majonez? To prostsze niż myślisz! Przepis poleca Plate By Kate
Kasia Nowicka

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Jak zrobić domowy majonez? To prostsze niż myślisz! Przepis poleca Plate By Kate - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie