1/8
Nie zerwiemy już prosto z krzaka albo drzewa, nie wyrwiemy z...

Jakie warzywa i owoce jeść zimą? Nie masz pojęcia, ile dobra jest... w brukselce!

Nie zerwiemy już prosto z krzaka albo drzewa, nie wyrwiemy z ziemi, ale to nie przeszkoda, by sięgać po warzywa i owoce! Witamin i substancji mineralnych potrzebujemy przez cały rok, więc zimą również udajemy się po ich naturalne źródła. Gdy nie ma sezonu na dane warzywo czy owoc, można sięgnąć po jego alternatywę w postaci ich przetworów. Gdzie i jakich witamin szukać? Mamy krótki przegląd.

Brukselka
Jest pełna dobroczynnych składników, przypomina Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Brukselka, wyglądająca jak maleńkie główki kapusty, zawiera dużo błonnika oraz białka. Z tego powodu jest polecana wegetarianom.

Brukselka jest także bogata w potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Rośnie na wysokich łodygach, po ok. 80 sztuk na każdej.

2/8
Surowego buraka wykorzystuje się do tłoczenia soku, którego...

Burak

Surowego buraka wykorzystuje się do tłoczenia soku, którego spożywanie zgodnie z doniesieniami naukowymi zwiększa wydolność organizmu i działa krwiotwórczo. Burak od starożytności ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne, obecnie coraz większym uznaniem cieszą się buraki kiszone w postaci zakwasu stanowiące naturalny probiotyk. Burak podobnie jak brukselka charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, a dodatkowo jest źródłem folianów. Już niebawem, w czasie świąt, dzięki burakom zjemy czerwony barszcz.

3/8
Znany nam głównie jako składnik przygotowania zup i sosów,...

Por

Znany nam głównie jako składnik przygotowania zup i sosów, ale również zapiekanek czy sałatek. Z uwagi na obecność olejków eterycznych i związków siarki jest łatwiejszy do strawienia po obróbce termicznej lub z niektórymi przyprawami (kminkiem, majerankiem).

4/8
Trafia do koktajli, zapiekanek, a nawet ciast.  Szpinak jest...

Szpinak

Trafia do koktajli, zapiekanek, a nawet ciast. Szpinak jest polecany osobom z anemią (warzywo zawiera żelazo) i kobietom w ciąży (jest bogaty w foliany). Przez obecność w nim kwasu szczawiowego, w dużych ilościach nie powinny go spożywać osoby zmagające się z kamicą nerkową. Warto wiedzieć, że 100 g szpinaku dostarcza organizmowi około sześciokrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę K.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Poważny wypadek na drodze S3. Spłonął samochód ciężarowy. Jedna osoba zginęła

Poważny wypadek na drodze S3. Spłonął samochód ciężarowy. Jedna osoba zginęła

Prezydent Zielonej Góry podpisał pierwszą umowę inwestycyjną

Prezydent Zielonej Góry podpisał pierwszą umowę inwestycyjną

Niezwykłe widoki na panoramę miasta. Zobaczcie, jak tu pięknie!

Niezwykłe widoki na panoramę miasta. Zobaczcie, jak tu pięknie!

Zobacz również

Prawie 200 interwencji strażaków w Wielkopolsce. Gniezno liczy straty po burzy

Prawie 200 interwencji strażaków w Wielkopolsce. Gniezno liczy straty po burzy

Słowenia zdobyta! Zielonogórzanie wywalczyli siedem medali mistrzostw Europy

Słowenia zdobyta! Zielonogórzanie wywalczyli siedem medali mistrzostw Europy