Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp pieczony z grzybami - przepis

Redakcja
sxc.hu
Publikujemy kolejny przepis pani Izabeli Lewandowskiej, nadesłany na konkurs "Gazety Lubuskiej", oraz sieci sklepów Lidl. Tym razem jest to karp pieczony z grzybami.

SKŁADNIKI:
- 1 karp
- 3 cebule
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawa do ryb
- 30 g suszonych podgrzybków
- 200 g pieczarek
- po 2 łyżeczki majeranku i słodkiej mielonej papryki
- 1/2 szklanki oleju
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 główka sałaty i 2 cytryny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1. Karpia sprawić. Jedną cebulę posiekać. Rybę skropić sokiem z cytryny, pięcioma łyżkami oleju, posypać przyprawami i posiekaną cebulą. Karpia pozostawić w marynacie na całą noc w lodówce.
2. Podgrzybki wymoczyć, podgotować, osączyć. Resztę oleju wlać do brytfanny i ułożyć w nim karpia wraz z zalewą. Rybę posypać pokrojonymi w plastry pieczarkami, podgrzybkami i krążkami pozostałych cebul. Piec przez godzinę. w temp. 180 C. Karpia ułożyć na liściach sałaty i obłożyć plastrami cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska