SKŁADNIKI:
- 1 karp
- 3 cebule
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawa do ryb
- 30 g suszonych podgrzybków
- 200 g pieczarek
- po 2 łyżeczki majeranku i słodkiej mielonej papryki
- 1/2 szklanki oleju
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 główka sałaty i 2 cytryny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Karpia sprawić. Jedną cebulę posiekać. Rybę skropić sokiem z cytryny, pięcioma łyżkami oleju, posypać przyprawami i posiekaną cebulą. Karpia pozostawić w marynacie na całą noc w lodówce.
2. Podgrzybki wymoczyć, podgotować, osączyć. Resztę oleju wlać do brytfanny i ułożyć w nim karpia wraz z zalewą. Rybę posypać pokrojonymi w plastry pieczarkami, podgrzybkami i krążkami pozostałych cebul. Piec przez godzinę. w temp. 180 C. Karpia ułożyć na liściach sałaty i obłożyć plastrami cytryny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?