Karp po żydowsku
Składniki:
- 1 karp (około 1,5 kg)
- głowy i ogony z karpi przeznaczonych do opanierowania i usmażenia
- 4 duże cebule
- 1 marchewka
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- 1 listek żelatyny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- cukier
- sól
Przygotowanie:
1.Rybę sprawiamy, odcinamy głowę i ogon, wkładamy do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami, dodajemy marchewkę i 2 cebule pokrojone w talarki, solimy do smaku, zalewamy 1l wody i gotujemy na małych ogniu 1,5 godziny, odcedzamy.
2.Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości.
3.Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy druga połową wywaru, gotujemy na małym ogniu ok.20 minut.
4.Wyjmujemy ją łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary łączymy,miksujemy.\
5.Dodajemy rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, dodajemy żelatynę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu, doprawiamy solą, obficie pieprzem,nieco cukrem,zalewamy tym rybę na półmisku, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
SMACZNEGO!
Zostań fanem pysznych smaków >> Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy
Nieruchomości z Twojego regionu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?