Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp po żydowsku - przepis

Izabela Lewandowska
sxc.hu
Kolejny przepis nadesłany na świąteczny na konkurs "Gazety Lubuskiej" oraz sieci sklepów Lidl. Przedstawiamy "karpia po żydowsku" według przepisu nadesłanego przez panią Izabelę Lewandowską

Karp po żydowsku

Składniki:
- 1 karp (około 1,5 kg)
- głowy i ogony z karpi przeznaczonych do opanierowania i usmażenia
- 4 duże cebule
- 1 marchewka
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- 1 listek żelatyny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- cukier
- sól

Przygotowanie:
1.Rybę sprawiamy, odcinamy głowę i ogon, wkładamy do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami, dodajemy marchewkę i 2 cebule pokrojone w talarki, solimy do smaku, zalewamy 1l wody i gotujemy na małych ogniu 1,5 godziny, odcedzamy.
2.Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości.
3.Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy druga połową wywaru, gotujemy na małym ogniu ok.20 minut.
4.Wyjmujemy ją łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary łączymy,miksujemy.\
5.Dodajemy rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, dodajemy żelatynę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu, doprawiamy solą, obficie pieprzem,nieco cukrem,zalewamy tym rybę na półmisku, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

SMACZNEGO!

Zostań fanem pysznych smaków >> Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy
Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska