Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp zapiekany z pieczarkami

skander1983
sxc.hu
Przepis nadesłany na Świąteczny konkurs "Gazety Lubuskiej" i sieci sklepów Lidl

Składniki
- masła - 10 dag
- olej - 4 łyżki
- 2 jajka
- mąka - 1/2 szklanki
- pieczarki - 20 dag
- sok z 1 cytryny - łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
- karp (bez głowy i ości) - 1,5 kg

Przygotowanie

Pokrój rybę na 8 kawałków, a następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i odstaw. W tym czasie oczyść pieczarki i podsmaż je na maśle. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zdejmij z patelni. Osusz rybę i zanurz każdy kawałek w rozmąconych jajkach i mące, wymieszanej z papryką. Smaż z obu stron na rozgrzanym maśle, wymieszanym z olejem. Przed podaniem ułóż usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obsmażone pieczarki. Obłóż wiórkami zimnego masła i zapiekaj około 15 minut!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska