Od jakiegoś czasu twa spór pomiędzy zwolennikami kawy naturalnej i rozpuszczalnej.
Wygoda przygotowania naparu
Kawa rozpuszczalna, pojawiła się w sklepach w latach pięćdziesiątych XX wieku. Otrzymujemy ją, susząc napar naturalnej kawy palonej. Następnie poddaje się ją procesowi mielenia. Potem pod wysokim ciśnieniem, przy użyciu wody, przygotowuje się stężony ekstrakt jest suszony. Woda wyparowuje, a ekstrakt przekształca się w suche cząstki. Kawa rozpuszczalna (instant) jest coraz chętniej pita. Powód? Można ją szybko przygotować, bo etap parzenia już zrobiono podczas produkcji.
Sama natura
Kawa mielona to zawsze produkt w 100 proc. naturalny, nie zawiera żadnych dodatków. Ziarno to nasiona krzewu kawowego, które zostały uprażone i zmielone. Zachowują świeżość dzięki pakowaniu próżniowemu, dlatego nie są potrzebne żadne konserwanty do przechowywania.
Niezrównany aromat
Aromat kawy rozpuszczalnej nie może równać się z aromatem świeżo zmielonej. Coraz większą popularnością cieszą się tradycyjne i ciśnieniowe ekspresy do kawy, dzięki którym można się delektować pełnym bukietem smaków mielonych kaw naturalnych.
Symuluje i pobudza
Jednym z najważniejszych związków chemicznych kawy jest kofeina, która działa jak stymulant. Z tego powodu napój jest najczęściej spożywany rankiem i w czasie pracy. Studenci piją ją, ucząc się do egzaminów, bo kawa poprawia koncentrację. W pracy robimy sobie przerwę na kawę, gdy obniża nam się sprawność umysłowa i brakuje energii.
Kawa pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godzinie. Więcej tego związku zawiera kawa rozpuszczalna, co może być plusem i minusem. Plusem, bo lepiej stymuluje, minusem, bo jest bardziej szkodliwa dla zdrowia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?