MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kiermasz słodkości!

Dorota Lipnicka
Dorota Lipnicka
Uczniowie zbierają pieniądze na studniówkę.

Słodkie ciasteczka, serniki, murzynki, naleśniki, pierogi , kopytka - wykonanie tych potraw to żaden problem dla uczniów technikum budowlanego w Międzyrzeczu. - Gotowanie to dla mnie czysta przyjemność i dobra zabawa - zapewnia Natalia Kurzawa. Uczniowie ostatnich klas regularnie organizują w swojej szkole tak zwane słodkie piątki oraz smaczne środy. Samodzielnie przygotowują potrawy. Dochód ze sprzedanych smakołyków odkładają na studniówkę.

- Część potraw przygotowujemy w szkolnej kuchni, ciasta zazwyczaj pieczemy wcześniej w domu - opowiada Mateusz.
Zarówno nauczyciele jak i uczniowie chętnie kupują przysmaki, przygotowane przez swoich kolegów. Zachwalają ich walory smakowe.

- Potrawy są zawsze świeże i smaczne. Sama nie mam czasu gotować w domu, dlatego zawsze chętnie zjem coś w szkole. Najbardziej smakowały mi naleśniki i pierogi - opowiada Kasia. W przygotowanie dań na kiermasz mocno angażuje się także Marek Żurakowski, o którym pisaliśmy już w naszym tygodniku. Chłopiec zajmuję się hodowlą gigantycznych dyń oraz kabaczków. Jego wielką pasją jest także gotowanie.

- Lubię eksperymentować w kuchni. Dodawać orientalnych przypraw, mieszać różne na pozór nie pasujące do siebie smaki. Umiem także piec ciasta, robić sałatki, naleśniki. Gotowanie po prostu sprawia mi dużą przyjemność - opowiada Marek.
W środę lub w piątek warto odwiedzić technikum budowlane i spróbować tych wybornych przysmaków. Nie tylko smacznie zjemy, ale i wesprzemy finansowo młodych kucharzy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska