Słabe szkliwo
Banany są świetnym źródłem wapnia i witaminy D, które wzmacniają zarówno kości, jak i zęby. Jednak zawarte nich cukry oraz skrobia na długo pozostają w jamie ustnej. Osoby, które nie mają możliwości umycia zębów po jedzeniu oraz cierpią na problemy z zębami, powinny unikać jedzenia bananów w nadmiarze. Spożywanie dużej ilości tych owoców może prowadzić do tymczasowej zmiany wartości pH jamy ustnej, a tym samym może zwiększać erozję szkliwa.
Nadwaga i senność
Tryptofan to związek chemiczny obecny w bananach, spowalnia on procesy umysłowe i czas reakcji. Magnez, którego źródłem są te owoce, dodatkowo rozluźnienia mięśnie i sprawia, że po zjedzeniu banana możemy stać się senni. Dlatego planując całodzienne menu, lepiej dodać go do kolacji niż – jak robimy to zazwyczaj – do śniadania.
Osoby z nadwagą nie powinny zupełnie rezygnować z jedzenia bananów, ale powinny pamiętać, że dostarczają one sporo kalorii (ok. 105 kcal w sztuce), a jednocześnie nie zawierają dużych ilości błonnika, co skutkuje tym, że dość szybko możemy ponownie poczuć głód, jeśli zjemy owoc jako samodzielną przekąskę.
Warto pamiętać, że banany to owoce wysokokaloryczne. W 100 gramach dostarczają 89 kcal.
Banany mają różne właściwości, które są zależne od stopnia ich dojrzałości.