Dzięki pozyskanym 780 tys. zł z Europejskiego Funduszu Społecznego - Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze pokonał tę barierę. Już od tego roku uruchomił kierunek: technik usług gastronomicznych o specjalności winiarz, a za rok będzie także barman-sommelier (sommelier z ang. kelner od wina - to wykwalifikowany kelner specjalizujący się w winach i innych alkoholach, pracuje w dobrych restauracjach, układa karty win, doradza gościom, jakie wino dobrać do posiłku). Mało tego, od razu rozpoczęto też kształcenie uczniów z innych szkół ponadgimnazjalnych w ramach weekendowych kursów.
- Przeszkolimy podczas tych spotkań cztery grupy po 25 osób - przyznaje dyrektor ZSiPKZ Leszek Jastrubczak. - Do dwóch grup już zebraliśmy chętnych. Zajęcia już się rozpoczęły. Mogą się jeszcze zgłaszać chętni do kolejnych kursów, które najprawdopodobniej odbędą się już w przyszłym roku szkolnym.
W przyszłości szkoła planuje zorganizowanie takich kursów także dla dorosłych.
Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie szkoły: www.zsipkz.zgora.pl lub pod nr tel. 0 68 451 38 88.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?