Kto nie powinien jeść truskawek? Sprawdź, które schorzenia wykluczają z diety ich spożywanie.
Truskawki mogą podrażniać błonę śluzową jelit. Z tej racji powinny ich unikać osoby cierpiące na schorzenia jelit, np.:
- zespół jelita drażliwego
- choroby zapalne jelit (np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Osoby wrażliwe na chemiczne środki ochrony roślin
Niestety, truskawki jak gąbka chłoną pestycydy. Dlatego też osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym powinny dbać o źródło pochodzenia truskawek i wybierać najlepiej te ekologiczne.
Przedawkowanie pestycydów może wywołać bowiem biegunki, wymioty i bóle głowy.
Osoby uczulone na truskawki (alergicy)
Truskawki są jednymi z najbardziej alergennych owoców. Uczulenie na nie to nie tylko domena dzieci, ale też dorosłych.
Alergia na truskawki jest wynikiem reakcji organizmu na niektóre białka występujące w tych owocach.
Objawy alergii na truskawki to m.in.:
- mrowienie lub swędzenie języka i jamy ustnej,
- obrzęk warg, języka, gardła i twarzy
- zwężenie lub skurcz dróg oddechowych
- wstrząs anafilaktyczny
- bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki
- reakcje skórne: pokrzywki, wysypki