Osoby nadwrażliwe na salicylany
Truskawki zawierają spora dawkę kwasu salicynowego, co oznacza, że osoby uczulone na salicylany nie powinny ich jeść.
Spożycie truskawek może się u nich skończyć:
- zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi w postaci bólów brzucha, zgagi, nudności, wymiotów, zapalenia przewodu pokarmowego, krwawień z przewodu pokarmowego, a także choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy;
- zaburzeniami czynności wątroby i dróg żółciowych;
- zaburzeniami układu nerwowego w postaci zawrotów głowy oraz szumów usznych;
- zaburzeniami układu krwionośnego w postaci zwiększonego ryzyka krwawień, wydłużenia czasu krwawienia, czasu protrombinowego, a także ryzyka wystąpienia trombocytopenii;
- zaburzeniami naczyniowymi objawiającymi się wylewem krwi do mózgu;
- zaburzeniami czynności nerek.
Osoby z ciężką postacią cukrzycy
Choć generalnie truskawki pomagają regulować poziom cukru we krwi i nie powodują gwałtownych skoków cukru, to jednak osoby z ciężką postacią cukrzycy powinny ostrożnie spożywać truskawki.
Jedzenie ich w nadmiarze, zwłaszcza tych bardzo słodkich i dojrzałych, może być niekorzystne dla diabetyków.
Osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym
Truskawki zawierają sporą dawkę błonnika, który w nadmiarze może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, objawiające się:
- wzdęciami
- nudnościami
- biegunką
- bólem żołądka
- zgagą
Osoby cierpiące na kamicę nerkową lub niewydolność nerek
Truskawki zawierają szczawian wapnia, który jest substancją budulcową kamieni nerkowych.
Dlatego jedzenie sporych ilości truskawek może przyczynić się do pogorszenia tego i tak już nieprzyjemnego stanu.