Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia to przeznaczenie - mówią uczniowie

Eugeniusz Kurzawa 68 324 88 54 [email protected]
Wśród rywalizujących najlepszych lubuskich kucharzy najmłodszego pokolenia znalazły się  się też Dżesika  Gewerth i Aneta Sikorska ze Szprotawy
Wśród rywalizujących najlepszych lubuskich kucharzy najmłodszego pokolenia znalazły się się też Dżesika Gewerth i Aneta Sikorska ze Szprotawy Mariusz Kapała
- Kuchnia to moja pasja! - rzuca Michał Rudowicz z Sulechowa, być może przyszły szef kuchni, dziś jeszcze uczeń. Ale jego starszy nieco kolega pracuje już w prestiżowej poznańskiej restauracji "Hugo". I świetnie daje sobie radę.

Najlepsi na Ziemi Lubuskiej młodzi kucharze wystartowali w finale V Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego. Na oczach surowego jury uczniowie klas gastronomicznych, najlepsi w regionie, pichcili zaskakujące potrawy. Przykłady. Roladki z polędwiczki wieprzowej z burakami, mango i sosem pietruszkowym. Comber z królika w pistacjach z sosem z białej czekolady, gorgonzoli z sałatą pod zieloną boginią. Duet mięs w dwóch odsłonach z kolorowym puree... Zaskakujące?

- Temat konkursu brzmi "Potrawy mięsne w kuchni fusion" - mówi Irena Mucha ze Szprotawy, autorka regulaminu. Opowiada, że rywalizacja kucharzy zaczęła się w latach 90., ale pięć lat temu patronat nad imprezą przyjęło kuratorium. Odtąd konkursy zaczęto numerować.

Więcej w sobotę (30 marca) w "Tygodniku Zielonogórskim" dodatku do papierowego wydania "Gazety Lubuskiej"

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska