Kuchnia to przeznaczenie - mówią uczniowie

Eugeniusz Kurzawa 68 324 88 54 [email protected]
Wśród rywalizujących najlepszych lubuskich kucharzy najmłodszego pokolenia znalazły się  się też Dżesika  Gewerth i Aneta Sikorska ze Szprotawy
Wśród rywalizujących najlepszych lubuskich kucharzy najmłodszego pokolenia znalazły się się też Dżesika Gewerth i Aneta Sikorska ze Szprotawy Mariusz Kapała
Udostępnij:
- Kuchnia to moja pasja! - rzuca Michał Rudowicz z Sulechowa, być może przyszły szef kuchni, dziś jeszcze uczeń. Ale jego starszy nieco kolega pracuje już w prestiżowej poznańskiej restauracji "Hugo". I świetnie daje sobie radę.

Najlepsi na Ziemi Lubuskiej młodzi kucharze wystartowali w finale V Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego. Na oczach surowego jury uczniowie klas gastronomicznych, najlepsi w regionie, pichcili zaskakujące potrawy. Przykłady. Roladki z polędwiczki wieprzowej z burakami, mango i sosem pietruszkowym. Comber z królika w pistacjach z sosem z białej czekolady, gorgonzoli z sałatą pod zieloną boginią. Duet mięs w dwóch odsłonach z kolorowym puree... Zaskakujące?

- Temat konkursu brzmi "Potrawy mięsne w kuchni fusion" - mówi Irena Mucha ze Szprotawy, autorka regulaminu. Opowiada, że rywalizacja kucharzy zaczęła się w latach 90., ale pięć lat temu patronat nad imprezą przyjęło kuratorium. Odtąd konkursy zaczęto numerować.

Więcej w sobotę (30 marca) w "Tygodniku Zielonogórskim" dodatku do papierowego wydania "Gazety Lubuskiej"

Oferty pracy z Twojego regionu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie