Najlepsi na Ziemi Lubuskiej młodzi kucharze wystartowali w finale V Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego. Na oczach surowego jury uczniowie klas gastronomicznych, najlepsi w regionie, pichcili zaskakujące potrawy. Przykłady. Roladki z polędwiczki wieprzowej z burakami, mango i sosem pietruszkowym. Comber z królika w pistacjach z sosem z białej czekolady, gorgonzoli z sałatą pod zieloną boginią. Duet mięs w dwóch odsłonach z kolorowym puree... Zaskakujące?
- Temat konkursu brzmi "Potrawy mięsne w kuchni fusion" - mówi Irena Mucha ze Szprotawy, autorka regulaminu. Opowiada, że rywalizacja kucharzy zaczęła się w latach 90., ale pięć lat temu patronat nad imprezą przyjęło kuratorium. Odtąd konkursy zaczęto numerować.
Więcej w sobotę (30 marca) w "Tygodniku Zielonogórskim" dodatku do papierowego wydania "Gazety Lubuskiej"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?