1/17
Kupując tę żywność nieświadomie trujesz swój organizm....
fot. Pixabay/Pexels

Kupujesz tę żywność? Nieświadomie się trujesz! W tym szkodliwych składnikach jest pełno chemii - LISTA

Kupując tę żywność nieświadomie trujesz swój organizm. Uważaj! - sprawdź listę zakazanych produktów >>>

2/17
Syrop glukozowo-fruktozowy...
fot. Pixabay/Pexels

Syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy jest bezbarwny, czasami ma postać jasnożółtą. Nie musi być rozpuszczany, co też ułatwia rozlewanie do opakowań, dozowanie produktów i transport. Ponadto ma niską lepkość, nie ulega krystalizacji i zapobiega krystalizacji cukru buraczanego (po zmieszaniu), jest stabilny mikrobiologicznie. Te szczególne właściwości sprawiają, że jest on chętniej przez producentów stosowany niż cukier.

Produkt ten trafia do wielu produktów jak napoje, napoje mleczne, lody, dżemy, galaretki, desery, kompoty, jogurty owocowe, napoje alkoholowe, lody, sałatki, konserwy rybne itd.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że syrop glukozowo-fruktozowy jest zamiennikiem miodu w pieczywie cukierniczym (m.in. pierniki), zapobiega również szybkiemu czerstwieniu produktów.

Produkt ten przyczynia się do szybkiego tycia, hamuje wytwarzanie ATP, może przyczynić się do powstania zaćmy cukrzycowej oraz wystąpienia cukrzycy typu 2, podwyższa poziom lipoproteiny niskiej gęstości i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę.

3/17
Benzoesan sodu...
fot. Pixabay/Pexels

Benzoesan sodu

Benzoesan sodu
Jest groźnym składnikiem przez niektórych nazywanym cichym zabójcą. Niestety występuje niemal we wszystkich produktach żywnościowych (sosy, sałatki, majonezy, przeciery, dżemy, marynaty, sery, ekstrakty słodowe w piekarnictwie). Składnik ten stosowany jest jako konserwant żywności, a zatem przyczynia się do wydłużania terminu przydatności danego produktu. Jest często stosowany przez producentów. U niektórych osób może wywołać astmę, uczulenia, podrażnienie żołądka. W bezpośrednim kontakcie może wywołać podrażnienia skóry, oczu, śluzówki nosa, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

4/17
Gluten free...
fot. Pixabay/Pexels

Gluten free

Gluten free
Jeśli twój organizm dobrze przyswaja gluten, to nie musisz spożywać tego typu produktów. Co innego, kiedy wykazuje on nadwrażliwość. Wówczas tego produkty te muszą znaleźć się w naszej diecie. Niewielu zdaje sobie sprawę z faktu, że osoby, których organizm normalnie przyswaja i trawi gluten nie będą mieć żadnych korzyści z nieprzyjmowania tego składniku. Ponadto produkty bezglutenowe mogą być droższe oraz zawierać więcej kalorii, a niekiedy nawet mniejszą ilość witamin.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nad zalewem w Małomicach świętowali rycerze św. Floriana

Nad zalewem w Małomicach świętowali rycerze św. Floriana

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Bieg z falgą w Żaganiu 2024! Parkrun w pałacowym parku!

Bieg z falgą w Żaganiu 2024! Parkrun w pałacowym parku!

Zobacz również

Miało być ciastko na deser, a wyszedł zakalec. Stal znów przegrała w Arenie Gorzów

Miało być ciastko na deser, a wyszedł zakalec. Stal znów przegrała w Arenie Gorzów

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt