Azotan sodu
Azotan sodu
Dawniej azotan sodu wykorzystywany był m.in. w rolnictwie jako składnik nawozów czy w materiałach wybuchowych. Jest również używany do produkcji farb, emalii i leków czy jako utleniacz w pirotechnice. Niestety ma on zastosowanie także w żywności do konserwowania mięsa.
Produkty beztłuszczowe
Produkty beztłuszczowe
Nie zawsze jest tak, że to, co nie zawiera tłuszczów jest zdrowsze. Paradoks polega na tym, iż produkty beztłuszczowe muszą zawierać w sobie jakiś zamiennik, który smakiem będzie bardzo zbliżony. I choć tłuszcz, a zwłaszcza jego nadmiar, są faktycznymi wrogami naszej diety, to wielu z nas nie mając świadomości zagrożenia sięga po tzw. żywność beztłuszczową, gdzie niekiedy brak tego składnika wiąże się z większą ilością cukru lub soli w danym - formy alternatywne. Efekt jest taki, że sięgamy po produkt beztłuszczowy, który wcale nie jest zdrowszy.
Środek pianotwórczy
Środek pianotwórczy
Stosuje się go jako środek gaśniczy paliw węglowodorowych. Zastosowanie ma również w żywności typu fast-food. Niektóre produkty mogą zawierać TBHO (pochodne ropy naftowej) stosowane w żywicach, perfumach, lakierach. Mogą doprowadzić do powstawania guzów żołądka a nawet uszkodzeń DNA.
Olej palmowy
Olej palmowy
Bez względu na to, co się o nim mówi, jego spożywanie ma negatywne skutki w środowisku. Naukowcy skupiają uwagę społeczeństwa na problem rosnącego zagrożenia dla lasów deszczowych, zagrożenia wynikającego z masowej produkcji oleju palmowego. Niesłabnące zapotrzebowanie na ten rodzaj tłuszczu roślinnego, który ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, chemicznym i w kosmetologii sprawia, że pod nowe plantacje palmowe bezpowrotnie niszczone są przyrodnicze zasoby południowo-wschodniej Azji, Ameryki Środkowej i Afryki. Prowadzona na ogromną skalę produkcja oleju palmowego powoduje wycinanie i wypalanie lasów tropikalnych, co bezpośrednio zagraża wielu gatunkom zwierząt, takim jak orangutany czy słonie sumatrzańskie.
Dokładne czytanie etykiet jest podstawowym krokiem do ograniczenia spożywania oleju palmowego (w jego przetworzonej, utwardzonej postaci) i unikanie produktów, w których skład wchodzi wspomniany tłuszcz.