Naturalny probiotyk lepszy od jogurtu
Nazwa kefiru pochodzi od tureckich słów keyif (radość, przyjemność) i kopur (pianka).
Kefir może poprawić zdrowie kości oraz obniżyć ryzyko osteoporozy
Pełnotłusty kefir jest źródłem wapnia oraz witaminy K2, która odgrywa kluczową rolę w metabolizmie wapnia. Jak wykazano, suplementacja K2 zmniejsza ryzyko złamań nawet o 81%.
Badania przeprowadzone na zwierzętach wiążą kefir ze zwiększoną absorpcją wapnia w komórkach kostnych, co prowadzi to do poprawy gęstości kości. Może to pomóc w zapobieganiu złamaniom.
Zapewnienie odpowiedniego spożycia wapnia jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na poprawę zdrowia kości i spowolnienie postępu osteoporozy.
Kefir to naturalny probiotyk
Probiotyki mogą wpływać na zdrowie na wiele sposobów, wspomagając trawienie, kontrolę wagi, a nawet zdrowie psychiczne. Najbardziej popularnym produktem bogatym w probiotyki jest jogurt, jednak to kefir zawiera ich znacznie więcej.
Ziarna kefirowe zawierają do 61 szczepów bakterii i drożdży. Inne fermentowane produkty mleczne ma znacznie mniejszą liczbę szczepów bakterii, a także nie zawierają drożdży.
Kefir (i zawarte w nim probiotyki) może pomóc w dolegliwościach trawiennych
Probiotyki (takie jak te w kefirze) mogą pomóc przywrócić równowagę przyjaznych bakterii w jelitach. Z tego powodu są stosowane m.in. w leczeniu biegunki.
Badania sugerują też, że probiotyki i żywność probiotyczna mogą łagodzić wiele dolegliwości trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego, wrzody spowodowane zakażeniem H. pylori i wiele innych.