![Pyszne ciasteczka...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/52/de/55f1c8da99283_o_large.jpg)
Pyszne ciasteczka
Pyszne ciasteczka
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcja dla 4 osób
* 1 L wody
* 15ml bulionu rosołowego w proszku
* 1/2 łyżeczki soli
* 375ml kaszy kukurydzianej
* 30ml stopionego masła wymieszanego
z 1 łyżką masła
* 250g plasterków bekonu, pokrojonych na małe kawałki
* 1 cebula, drobno posiekana
* 2 ząbki czosnku, zgniecione
* 2 łyżki pietruszki, posiekanej
* 2 łyżki kolendry, posiekanej
* Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj zimną wodę z bulionem w proszku i solą, następnie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj kaszę kukurydzianą, dodając małymi partiami, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki.
Teraz, drewnianą łyżką ubijaj papkę, aż się połączą składniki. Zredukuj ogień na średni, przykryj i gotuj przez 15 minut. Ponownie zamieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
W tym czasie podgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek i boczek przez 5 minut, aż tłuszcz się stopi a cebula będzie miękka i przeźroczysta. Dodaj zioła i zamieszaj.
Wymieszaj z ugotowaną kaszą i przenieś na tackę do pieczenia. Ugnieć, aż powierzchnia będzie płaska. Wytnij okręgi i odstaw na bok w ciepłe miejsce do czasu podania.
Rada:
Na dnie patelni powinna uformować się skorupka podobna do tortilli, łatwo odchodząca. Można ją jeść z dżemem lub posmarować czymś innym! Jest to pyszna przekąska.
![Grzybowe chlebki z ziołami w puszce podawane z serkiem...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e3/ef/55f1c8dcc792b_o_large.jpg)
Grzybowe chlebki
Grzybowe chlebki z ziołami w puszce podawane z serkiem kremowym z czosnkiem i dymką
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 35 minut
Porcja na 2 chlebki w puszce
* 2 czyste i puste puszki o pojemności 400g do pieczenia
* 30ml masła
* 1/2 cebuli, posiekanej
* 2 ząbki czosnku, zgniecione
* 1 zielona papryka, pokrojona, bez nasion
* 3 duże pieczarki portobello (120 g)
* 35g kopru włoskiego, bez łodyg, posiekanego
* 35g pietruszki, posiekanej
* 20ml sosu sojowego Kikkoman do przyprawienia
Podawać z:
* Serek kremowy z dymką i kurczakiem z warzywami w bekonie
* Chleb
* 250ml (150g) mąki z proszkiem do pieczenia
* 250ml (150g) brązowej mąki chlebowej
* Pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 7ml soli
* 125ml zimnego piwa lub wody sodowej
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzać piekarnik do 180˚C i delikatnie nasmarować tłuszczem dwie puszki. Podgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę i czosnek przez 2 minuty.
Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 2-3 minuty, następnie na minutę dodać paprykę i przyprawić sosem sojowym. Zdjąć z ognia, wmieszać zioła i schłodzić.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsyp powoli mąkę chlebową.
Dobrze wymieszaj i zrób stożek z wgłębieniem w środku. Nałóż mieszankę ziołową do wgłębienia, wlej tam piwo i wymieszaj drewnianą łyżką.
Teraz delikatnie zagniataj, aż zioła wymieszają się z suchymi składnikami i powstanie ciasto.
Podziel na dwie porcje i włóż po kawałku do przygotowanych puszek. Wstaw puszki na tackę do pieczenia i piecz przez 30-35 minut.
Rada
Wstaw tackę do pieczenia w dolnej części piekarnika aby puszki nie były zbyt blisko górnej ścianki.
Serek kremowy z dymką i czosnkiem
Wymieszaj opakowanie zwykłego serka kremowego z ½ łyżeczki cebuli w proszku, 30ml drobno posiekanych ząbków czosnku, 1 posiekaną cebulką dymką, 5ml świeżego soku z cytryny oraz szczyptą soli. Nałóż do niewielkiej miseczki i podawaj zamiast masła.
![Boere Sosaties...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/51/43/55f1c8df32977_o_large.jpg)
Boere Sosaties
Boere Sosaties
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcja na 5-6 osób
SKŁADNIKI
* 700g kiełbasy boerewors
* 10 suszonych tureckich moreli, przekrojonych na pół
* 2 duże czerwone papryki
* 2 małe czerwone cebule
* 12 metalowych szpikulców do szaszłyków
* 125ml wędzonego sosu BBQ
Sos pomidorowy
* 15ml oleju
* 1 zgnieciony ząbek czosnku
* 400g mieszanki cebuli i pomidorów
* 1 duży słoik chutney z peppadewy i imbiru
* 5ml sosu sojowego Kikkoman, do przyprawienia
* Zioła do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Pokroić kiełbasę na równe kawałki. Nabijać na szpikulce na zmianę z papryką, cebulą i morelą.
Grillować na patelni przez 8-10 minut, cały czas obracając. Posmarować sosem i smażyć przez jeszcze minutę. Przed podaniem mięso powinno odpocząć przez 5 minut.