Sos pomidorowy
Sos pomidorowy
* 15ml oleju
* 1 zgnieciony ząbek czosnku
* 400g mieszanki cebuli i pomidorów
* 1 duży słoik chutney z peppadewy i imbiru
* 5ml sosu sojowego, do przyprawienia
* Zioła do dekoracji
Serek kremowy
Wymieszaj opakowanie zwykłego serka kremowego z ½ łyżeczki cebuli w proszku, 30ml drobno posiekanych ząbków czosnku, 1 posiekaną cebulką dymką, 5ml świeżego soku z cytryny oraz szczyptą soli. Nałóż do niewielkiej miseczki i podawaj zamiast masła.
Sałatka z kurczakiem i warzywami
Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla 4 osób
* 4 piersi kurczaka
Sos sojowy, miód, musztarda
* 30ml sosu sojowego
* 60ml miodu
* 15ml gruboziarnistej musztardy
* 5ml musztardy dijon
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 łyżeczki płatków chili
Podawać z:
* 250g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej
* 1 pomidorem pokrojonym w plastry
* Tartym parmezanem
Warzywa w bekonie
* 200g zielonej fasolki, obranej
* 200g szparagów, obranych
* 200g brokułów z łodygami
* 8 plastrów bekonu
* 15ml brązowego cukru
* 5ml sosu sojowego
* 15ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc.
Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.
Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym.
Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.