Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

MAJÓWKA 2018: Co przygotować na grilla? Masz sprawdzone pomysły? Podziel się nimi i wygraj zestaw książek kulinarnych

maw
pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Majówka 2018 coraz bliżej. Już zastanawiamy się, co przygotować na grilla. Szaszłyki, karkówkę czy może jakieś warzywka. Znacie superprzepis? Podzielcie się nim. Na zwycięzcę czekają nagrody!

Szukamy sprawdzonych przepisów, które idealnie sprawdzą się podczas majówki. Co można przygotować na grilla? Podzielcie się swoimi przepisami. Autora tych najciekawszych nagrodzimy zestawem książek. Zwycięzca otrzyma książki: "Fermentacja warzyw" oraz "Polak NieNażarty".

" Fermentacja Warzyw" **Autorzy: Kirsten Shockey, Christopher Shockey**

MAJÓWKA 2018: Co przygotować na grilla? Masz sprawdzone pomysły? Podziel się nimi i wygraj zestaw książek kulinarnych
wydawnictwo

Oto kompletny podręcznik kulinarny dla każdego, kto chciałby rozpocząć przygodę z fermentacją. Znajdziesz w nim ponad 120 przepisów na fermentację aż 64 różnych warzyw i ziół, a także podstawy wyposażenia kuchni oraz metod konserwowania żywności. Zostań mistrzem kimchi, kiszonej kapusty oraz pikli i poszerzaj swój repertuar o kolejne pyszności, którymi zaskoczysz wszystkich, takie jak złote buraki z curry czy kiszone paluszki marchewkowe. Nie musisz zastawiać całej kuchni słoikami – dzięki tym prostym i zróżnicowanym przepisom możesz wykonać mniejsze porcje i cieszyć się kolejnymi kuchennymi eksperymentami.

Dzięki tej książce poznasz również:
– podstawy procesów fermentacji,
– rodzaje niezbędnych naczyń, które powinny się znaleźć w twojej kuchni,
– opis problemów, jakie możesz napotkać oraz rozwiązania,
– przepisy na fermentowane śniadania, lunche, koktajle, a nawet… desery!

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów **Autor: Gosia Molska**

MAJÓWKA 2018: Co przygotować na grilla? Masz sprawdzone pomysły? Podziel się nimi i wygraj zestaw książek kulinarnych
wydawnictwo

Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni. To solidna dawka informacji na temat 10 regionów kulinarnych, wzbogacona przepisami na regionalne smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono najczęściej michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, albo gotowaną na mleku kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami. Czasem przygotowywano pierożki dzybdzalki, często z dodatkiem wołowego łoju albo farszynki, czyli smażone na smalcu pierogi z ziemniaczanego ciasta. Możemy wzbogacić kulturoznawcze doświadczenie, przygotowując je według przepisu. Dzięki książce Polak NieNażarty odkryjemy, że Kujawy to nie tylko pierniki, sól i olej rzepakowy, i poznamy sposób na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak małe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym królikiem albo kaczką, a jesienią gęsią. Poznamy przepis na wielkopolskie szagówki z aromatycznym masłem, kacze udka po poznańsku i małopolską zupę kminkową i zakochamy się w tradycji polskiej kuchni.

Polak NieNażarty Gosi Molskiej to także mnóstwo ciekawych informacji, a niektóre mogą wprawić w zdumienie: czy wiesz, że w ciągu swojego życia Polak zjada 2 krowy, 28 świń, 760 kurczaków, 7800 kg ziemniaków i 12 480 (!) jajek? Sięgając po książkę dowiemy się więcej: jakie dania najczęściej zamawiają Polacy w restauracjach, ile statystyczny Polak wydaje miesięcznie na jedzenie, jak postaje cukier, miód, dowiemy się jak narodził się polski streetfood, a także poznamy wspaniałe polskie bazary…

W książce znalazły się również kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W Polaku NieNażartym nie brakuje rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak kulinarny quiz oraz gra planszowa. Do tego mnóstwo praktycznych dodatków: Kalendarz sezonowości warzyw, atlas ryb słodkowodnych i morskich, rozbiór mięsa, poradnik jak zrobić idealny stek i metody sprawdzania gotowości steków czy spis popularnych grzybów jadalnych.

KONKURS!
Swoje przepisy przesyłajcie na adres: [email protected]. W tytule maila wpisujcie: Przepis na majówkę". Podajcie też w treści numer kontaktowy do siebie. Na Wasze propozycje czekamy do piątku, 20 kwietnia br. do północy. Wszystkie przepisy opublikujemy na naszej stronie ww.gazetalubuska.pl

Brudna 12. To lista 12 warzyw i owoców zawierających najwięcej pestycydów.

Te 12 warzyw i owoców, zawiera najwięcej pestycydów. Na liśc...

WIDEO: Sałatki na piknik

źródło; Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska