Weź udział w naszym konkursie i wygraj kosze z produktami tygodnia meksykańskiego Lidl
Weź udział w naszym konkursie i wygraj kosze z produktami tygodnia meksykańskiego Lidl
Podaj swój ulubiony przepis na meksykańskie danie, zrób zdjęcie potrawy i przyślij je do nas na adres: [email protected] w temacie wpisując hasło "Kuchnia meksykańska", a w treści koniecznie swoje imię, nazwisko i adres.
Cztery najciekawsze propozycje nagrodzimy koszami z produktami tygodnia meksykańskiego Lidl. Na przepisy wraz ze zdjęciami czekamy do 13 czerwca br.
Składniki:
- 2 dużych tortilli (mogą być pszenne, razowe lub pszenne z pełnym ziarnem)
- 2 ostre papryki
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kminu rzymskiego
- kilka ziaren kopru włoskiego
- 100 - 150 g cheddara
- 1 limonka
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
Przygotowanie
Zaczęłam od przygotowania farszu. Zeszkliłam na patelni cebulę szalotkę z dwoma ostrymi papryczkami pokrojonymi w plasterki, smażyłam je około 5 minut.
Następnie dodałam pół puszki odsączonej i przemytej czerwonej fasoli, pół puszki kukurydzy oraz dwa dojrzałe pomidory bez skórki. Pomidory można zastąpić 4-5 łyżkami stołowymi gęstego przecieru pomidorowego.
Całość dusiłam na patelni około 15 minut. Pod koniec smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok wyciśnięty z połowy limonki.
Farsz doprawiłam szczyptą kminu rzymskiego, kilkoma ziarnami kopru włoskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?