Mleczko pszczele
W pszczelej rodzinie jest pokarmem królowej – jego proces pozyskiwania jest dość pracochłonny. Badania dowodzą, że ma działanie antynowotworowe i hamujące rozwój szkodliwych mikroorganizmów i zarazków.
Pyłek kwiatowy
Bogaty w aminokwasy, enzymy i witaminy. Zawiera pektynę oraz celulozę. Wspomaga zdrowie jelit poprzez wpływ na rozwój dobroczynnych bakterii. Wzmacnia, regeneruje i energetyzuje organizm. Bogaty w fitoestrogeny przeciwdziała nowotworom.
Pierzga
Inna postać pyłku, najbardziej wartościowy wytwór pszczeli. Prócz stosowania w takich samych celach jak pyłek, przyjmuje się przy anemii, chorobach wątroby, stresie i zaburzeniach czynnościowych.
Propolis
Inaczej kit pszczeli – w znikomych dawkach homeopatycznych unicestwia tzw. bakterie ropne, wzmacnia antybiotykoterapię, ma działanie antywirusowe oraz przeciwpasożytnicze. Używany również jako środek przeciwbólowy, przeciwzapalny i bakteriostatyczny. Regeneruje komórki.