Miody i inne produkty pszczele - ile wiemy o ich mniej i bardziej znanych właściwościach i zastosowaniu?
Miód i inne dobrodziejstwa z ula
Sezon na miód w pełni. Na targowiskach i w sklepach mamy okazję nabyć ten naturalnym medykament w wielu ciekawych odmianach. Jak się okazuje wciąż mało znamy wszystkie dobroczynne właściwości tego pszczelego skarbu. Równie mało wiemy o innych, cennych produktach najbardziej pożytecznych owadów naszych czasów.
Już w starożytności korzystano z pszczelich dobrodziejstw. Stosowano leki z domieszką miodu lub wosku pszczelego jako remedium między innymi na: choroby układu trawiennego, choroby skóry, pasożytnicze, naczyniowe, a nawet ginekologiczne. Starożytni używali miodu do neutralizowania toksyn i trucizn, do obniżenia jako plaster na zwichnięcia i skręcenia (ugnieciony z miękką częścią chleba), jako pomoc przy stanach zapalnych jamy ustnej, chrypce i czyrakach.
Do czego dziś możemy wykorzystać dobrodziejstwa pasieki?
Wideo: Jarmark Miodu i Wina w Żarach. Jacek Kurzępa
Apilarnil
Mało znany pszczeli produkt. Pozyskiwany z komórek 7-dniowych larw trutni, poddanych obróbce, aż do wyodrębnienia jednolitej substancji, bogatej w hormony. Stosuje się głównie przeciwko wyczerpaniu, jako naturalny „zastrzyk energii”. Niezawodny przy stanach depresyjnych, zaburzeniach potencji, zespole napięcia przedmiesiączkowego i dolegliwościach związanych z okresem przekwitania.
Jad pszczeli
W nadmiarze zabójczy, ale w odpowiedniej dawce może być bardzo pomocny. Stosowany przy dnie moczanowej, reumatyzmie, rwie kulszowej, Wosk pszczeli oraz jako środek odczulający przy alergii na użądlenie przez owada.
Wosk pszczeli
Wytwarzany przez gruczoły znajdujące się na brzuchu robotnic, formowany w sześciokątne plastry, wykorzystywany do magazynowania pyłku, miodu, czerwi i ciepła. Wykorzystywany jako środek powlekający łatwo psujące się produkty spożywcze i leki, a także jako wypełniacz. Z wosku pszczelego wyrabia się również dekoracyjne świece.