Dziękujemy bardzo Czytelnikom za nadesłane materiały. Zachęcamy do korespondencji. Przepisy, porady publikujemy w gazecie i na stronie internetowej: www.gazetalubuska.pl/kuchnia. Wybrane listy nagradzamy książką kulinarną. Prosimy nadsyłać materiały na maila: [email protected] (nie działa już skrzynka [email protected]) lub na adres "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra, z dopiskiem "przepisy Czytelników".
Ciasto skryty banan
Składniki: 25 dag mąki, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5 jaj, margaryna, cukier waniliowy, półtora szklanki cukru, łyżka proszku do pieczenia, 5 dag kakao, aromat rumowy, 2 banany.
Przygotowanie: margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatem i jajami. Do masy dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Podłużną formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę masy. Na cieście ułożyć obrane i pokrojone banany, a na nich resztę ciasta. Piec godzinę w temperaturze 220 stopni C. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu i polać ostudzone ciasto, potem dowolnie ozdobić.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?