Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mniam, mniam. Czas na banana

(staw)
Fot. DiGiTouch
Barbara Brzezicka z Iłowej proponuje na deser ciasto z bananem.

Dziękujemy bardzo Czytelnikom za nadesłane materiały. Zachęcamy do korespondencji. Przepisy, porady publikujemy w gazecie i na stronie internetowej: www.gazetalubuska.pl/kuchnia. Wybrane listy nagradzamy książką kulinarną. Prosimy nadsyłać materiały na maila: [email protected] (nie działa już skrzynka [email protected]) lub na adres "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra, z dopiskiem "przepisy Czytelników".

Ciasto skryty banan

Składniki: 25 dag mąki, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5 jaj, margaryna, cukier waniliowy, półtora szklanki cukru, łyżka proszku do pieczenia, 5 dag kakao, aromat rumowy, 2 banany.

Przygotowanie: margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatem i jajami. Do masy dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Podłużną formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę masy. Na cieście ułożyć obrane i pokrojone banany, a na nich resztę ciasta. Piec godzinę w temperaturze 220 stopni C. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu i polać ostudzone ciasto, potem dowolnie ozdobić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska