Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mus z białej i ciemnej czekolady dla smakoszy (przepis)

Czytelniczka Magdalena Irzyk
Smacznego
Smacznego Czytelniczka Magdalena Irzyk
- Przepis jest dość wymagający pod względem czasowym wykonania, ale zadowoli najbardziej wymagającego smakosza - zapewnia autorka Magdalena Irzyk.

Składniki:

Na galaretkę:
- butelka czerwonego wina
- żelatyna (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- przyprawa do grzańca
- laska cynamonu
- 50 ml miodu

Na mus biały:
- 30 g cukru
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietany 36%

Na mus ciemny:
- 250 ml śmietany 36%
- 100 g ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 białko
- 1 łyżka masła

Do dekoracji:
- bita śmietana
- małe bezy
- owoce

Sposób wykonania:
1.Wino wygotowujemy z miodem i cynamonem, tak by zmniejszyło swoją objętość o 1/3. Wyjmujemy cynamon i dodajemy przyprawę do grzańca oraz żelatynę. Przelewamy
do kieliszków do 1/3 ich wysokości.
2.Żółtka ubijamy z cukrem i zaparzamy 100ml zagotowanej śmietany. W tym rozpuszczamy biała czekoladę, a gdy masa ostygnie dodajemy ubitą śmietanę (200 ml) i schładzamy. Następnie kładziemy warstwę na warstwę wina w kieliszkach.
3.Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy
z masłem i studzimy, po czym dodajemy żółtka. Białko ubijamy i dodajemy do czekolady,
a następnie łączymy ze schłodzoną bitą śmietaną i przekłady do kieliszków tworząc kolejną warstwę.
4.Całość dekorujemy bitą śmietaną kładąc na jej szczyt małego bezika, a wokół kawałki owoców.

Lubisz nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy

Lubuskie smaki

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska