MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na imieniny męża

(big)
Maria Materna uwielbia wymyślać dania dla swoich bliskich
Maria Materna uwielbia wymyślać dania dla swoich bliskich fot. Beata Igielska
Maria Materna, szkolny pedagog ze Skwierzyny, uwielbia gotować dla bliskich. Jedną z jej specjalności jest golonka po bawarsku z pieczonymi ziemniakami.

Danie pojawia się na rodzinnym stole z okazji każdych imienin męża Krzysztofa. - To kulinarny gwóźdź programu, który serwuję po przekąskach. Goście zawsze czekają na golonkę z niecierpliwością, bo zapachy, które unoszą się z piekarnika, skosiłyby nawet największego niejadka. Podane na ładnych półmiskach danie od lat robi furorę - mówi pani Maria. Dodaje, że mięso można także jeść na zimno, ale w jej domu zdarza się to rzadko, bo golonka znika ze stołu, zanim zdąży wystygnąć.

GOLONKA PO BAWARSKU Z ZIEMNIAKAMI

  • Składniki: 3 peklowane golonki (do 40 dag każda), 3 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 1 duży por, 1/2 małego selera, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, 1/2 szklanki jasnego piwa, olej, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pierz ziołowy, czarny i cayenne, oregano, vegeta, sól, 1,5 kg średnich ziemniaków

  • Przygotowanie: Golonkę gotujemy przez pół godziny w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. W międzyczasie kroimy pieczarki i warzywa (oprócz ziemniaków) w paski ok. 3 cm. Golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem, obkładamy warzywami, posypujemy przyprawami. Pieczemy 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C., podlewając wodą. 15 min przed końcem polewamy wszystko piwem. W drugim naczyniu wysmarowanym olejem układamy przekrojone wzdłuż ziemniaki. Pieczemy je ok. 1 godz., aż się zrumienią. Podajemy na oddzielnych półmiskach: mięso z warzywami, ziemniaki. Całość można udekorować zieleniną.

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska