Maria Materna, szkolny pedagog ze Skwierzyny, uwielbia gotować dla bliskich. Jedną z jej specjalności jest golonka po bawarsku z pieczonymi ziemniakami.
Danie pojawia się na rodzinnym stole z okazji każdych imienin męża Krzysztofa. - To kulinarny gwóźdź programu, który serwuję po przekąskach. Goście zawsze czekają na golonkę z niecierpliwością, bo zapachy, które unoszą się z piekarnika, skosiłyby nawet największego niejadka. Podane na ładnych półmiskach danie od lat robi furorę - mówi pani Maria. Dodaje, że mięso można także jeść na zimno, ale w jej domu zdarza się to rzadko, bo golonka znika ze stołu, zanim zdąży wystygnąć.
GOLONKA PO BAWARSKU Z ZIEMNIAKAMI
Składniki: 3 peklowane golonki (do 40 dag każda), 3 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 1 duży por, 1/2 małego selera, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, 1/2 szklanki jasnego piwa, olej, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pierz ziołowy, czarny i cayenne, oregano, vegeta, sól, 1,5 kg średnich ziemniaków
Przygotowanie: Golonkę gotujemy przez pół godziny w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. W międzyczasie kroimy pieczarki i warzywa (oprócz ziemniaków) w paski ok. 3 cm. Golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem, obkładamy warzywami, posypujemy przyprawami. Pieczemy 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C., podlewając wodą. 15 min przed końcem polewamy wszystko piwem. W drugim naczyniu wysmarowanym olejem układamy przekrojone wzdłuż ziemniaki. Pieczemy je ok. 1 godz., aż się zrumienią. Podajemy na oddzielnych półmiskach: mięso z warzywami, ziemniaki. Całość można udekorować zieleniną.
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl