Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na niedzielny obiad

(zka)
Cebulowa zupa i schab pieczony z majonezem. Do tego trochę frytek, brokuł z tartą bułeczką i pikantna surówka
Cebulowa zupa i schab pieczony z majonezem. Do tego trochę frytek, brokuł z tartą bułeczką i pikantna surówka fot. Grażyna Zwolińska
Cebulowa zupa i schab pieczony z majonezem. Do tego trochę frytek, brokuł z tartą bułeczką i pikantna surówka.

Posiłek klasyczny a przy okazji elegancki. Czegóż trzeba więcej? Może tylko jeszcze czegoś słodkiego na deser i filiżanki dobrej herbaty. Wtedy szaruga za oknem niestraszna.

Królewska cebulowa

Składniki:

  • 20 dag cebuli
  • 8 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 6 kromek bułki paryskiej
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Cebule obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle na złocisty kolor.
    2. Dodać mąkę i chwilę zostawić na ogniu, mieszając.
    3. Powoli wlewać 1,5 l zimnej wody, ciągle mieszając. Przykryć pokrywką i gotować 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Przetrzeć zupę przez sito.
    5. Bułkę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.
    6. W żaroodpornym naczyniu lub małych kokilkach umieścić grzanki, zalać zupą, posypać startym serem i zapiec w piekarniku.

    Zupa nosi nazwę królewskiej, bo prawdopodobnie taką cebulową najbardziej lubił król Stanisław Leszczyński. Uważał, że jeśli przyrządzi się ją na samej wodzie, a nie na rosole, zapach przyrumienionej cebulki jest najbardziej wyczuwalny. Jeśli mamy mniej królewski gust, możemy przyrządzić zupę na wywarze z mięsa i warzyw lub dodać rosołową kostkę. Miłośnicy chrupiących grzanek powinni dorzucić je na chwilę przed jedzeniem.

    Schab pod majonezem

    Składniki:
  • ładny kawałek schabu
  • cebula
  • żółty ser
  • majonez
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Schab opłukać, pokroić na plastry o grubości 1 cm, rozbić tłuczkiem tak jak na kotlety. Posolić, oprószyć pieprzem.
    2. Cebulę i ser pokroić w plasterki.
    3. Na każdy plaster schabu położyć trochę cebuli, przykryć plastrem żółtego sera, znów położyć cebulę. Na wierzch dać łyżkę gęstego majonezu.
    4. Tak przygotowane plastry, ułożone na żaroodpornym półmisku, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 st. C.

    Jakość potrawy zależy w dużym stopniu od tego, czy uda nam się uchwycić moment, kiedy mięso jest już upieczone, ale jeszcze soczyste, nie przesuszone. Potrzeba na to zwykle około 20 minut, czasem troszeczkę więcej.

    Na talerzu ładnie wygląda taki schab w towarzystwie frytek, brokułowych różyczek polanych masłem z przyrumienioną bułka tartą oraz kolorową warzywną surówką.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska