MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze ciasta

(syl)
Co zrobić, by sernik wielkanocny się udał, a baba nie była zakalcowata? Do wypieku wybrać odpowiednią mąkę.

JAKĄ MĄKĘ DO CZEGO?

JAKĄ MĄKĘ DO CZEGO?

  • Tortową: do wypieków, naleśników, kruchych ciast.
  • Krupczatkę: do domowego makaronu, a także biszkoptów, babek i kruchych ciast.
  • Poznańską: do wypieków, makaronu, ciast, pierogów i pieczywa
  • Wrocławską: do ciasta drożdżowego, ciasta na pierogi, makaronu i naleśników
  • Luksusową: do potraw gotowanych i zasmażek.
  • Niby prosty wybór, ale często sięgamy po najtańszą mąkę lub taką, którą kupujemy od lat. Różnice w cenach nie są tak duże, a różnica między wypiekami lub potrawami może być ogromna, bo zależy ona od jakości mąk.

    Największy wybór mamy wśród mąki pszennej, czyli uzyskanej z ziarna pszenicy. Najczęściej używamy tej jasnej i delikatnej, z tzw. wysokiego przemiału. Uzyskuje się ją przez zmielenie samego środka ziarna, czyli bielma. Jest to m.in. mąka luksusowa, tortowa, wrocławska, czy krupczatka. Taka mąka długo zachowuje świeżość i zawiera dużo skrobi. Za to ma znacznie mniej białek, składników mineralnych i witamin, niż mąka z pełnego przemiału, czyli z całego ziarna. Ta ostatnia to np. mąka graham, czy razowa.

    Mąka pszenna zawsze ma określony typ - np. 450, 500, czy 650. Jest on określany na podstawie zawartego w mące popiołu (to pozostałość po spaleniu 100 kg maki w 350 st. C.) Np. typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się 500 g popiołu.

    Uwaga! Typ jest tym niższy, im wyższy przemiał. Jeśli więc chcemy kupić zdrowszą mąkę, szukamy tej z wyższym typem.

    Ważne jest także prawidłowe przechowywanie mąki. Najlepiej trzymać ją w tych samych papierowych torebkach w których została kupiona. Pomieszczenie nie może być wilgotne, za to powinno być przewiewne. Optymalna temperatura to około 18 st. C.

    Jak dzielimy mąki

  • Żytnie: typ 580 jasna, 720, 1400 sitkowa, 1850 starogardzka, 2000 razowa, z ziarna amarantus
  • Pszenne: typ 450 tortowa, 500 krupczatka, 500 wrocławska, 500 poznańska, 550 luksusowa, 650 bułkowa, 750 chlebowa, 1400 sitkowa, 1850 graham, 2000 razowa
  • Inne: kukurydziana, jęczmienna, owsiana, mączka ziemniaczana
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska