1/10
Nie tylko karp, barszcz i pierogi. Z kolejnych zdjęć w...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Tradycyjne polskie potrawy wigilijne

Nie tylko karp, barszcz i pierogi. Z kolejnych zdjęć w galerii dowiesz się, jakie potrawy wigilijne jada się w różnych regionach Polski.

2/10
Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Pomorze i Kaszuby

Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby, ale nie tylko. Kolację tradycyjnie rozpoczynała „brzadowy zypa”, czyli zupa z suszonych owoców: jabłek, gruszek i śliwek. Niekiedy dodawało się do niej także suszone grzyby. Zupę brzadową można zabielić śmietaną. Podaje się ją z kluseczkami.
Inna popularna potrawa, kojarzona z kaszubską wigilią, to śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami w mundurkach. Poza tym w kaszubskich domach nie brakuje w święta karpia, wędzonego węgorza, czy pstrąga – tradycyjnie w migdałach. Jedną z charakterystycznych potraw jest flądra w galarecie oraz oczywiście różne rodzaje śledzi, z których najbardziej znane to oczywiście śledzie po kaszubsku. W tym regionie nawet pierogi podaje się z nadzieniem rybnym. Prawdziwym rarytasem jest piernik z marchewki, który piecze się jeszcze w czasie adwentu.
Zobacz, jak przygotować śledzie w śmietanie z jabłkiem.

3/10
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

4/10
Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Podlasie

Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy i Rosji, a nawet Ukrainy. Tak jest np. z warenikami, czyli rodzajem pierogów, które często podaje się na wigilię. Oprócz tego jada się kluski z makiem, barszcz grzybowy, a także racuchy wigilijne. Królową podlaskiej wigilii jest natomiast kutia.
Zobacz, jak przygotować tradycyjną kutię.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Takiego koncertu jeszcze nie było. Będzie w… stodole pod Gorzowem

Takiego koncertu jeszcze nie było. Będzie w… stodole pod Gorzowem

Oto piękna strona żużla. Stal Girls na każdym meczu zagrzewają zawodników do walki

Oto piękna strona żużla. Stal Girls na każdym meczu zagrzewają zawodników do walki

Najciekawsze plotki transferowe w Ekstraklasie. Kto, gdzie, za ile?

Najciekawsze plotki transferowe w Ekstraklasie. Kto, gdzie, za ile?

Zobacz również

Wielkie mieszanie wody w Warcie. Kajakarze uczcili pamięć trzech trenerów

Wielkie mieszanie wody w Warcie. Kajakarze uczcili pamięć trzech trenerów

Najciekawsze plotki transferowe w Ekstraklasie. Kto, gdzie, za ile?

Najciekawsze plotki transferowe w Ekstraklasie. Kto, gdzie, za ile?