Ciasto na naleśniki. Jak przygotować idealne naleśniki?
Każdy kucharz ma swój sprawdzony sposób na ciasto naleśnikowe. Większość podkreśla, że najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji. O czym powinniśmy jeszcze pamiętać, przygotowując naleśniki? Jak zrobić idealne naleśniki?
Oto kilka sprawdzonych porad
- Ciasto najlepiej przygotowywać w wysokim naczyniu.
- Zawsze warto dodać odrobinę oleju, co sprawi, że nasze naleśniki nie będą przywierać do patelni.
- Zanim dodamy mąkę, lepiej ją przesiać przez sitko, wtedy nasze ciasto będzie delikatniejsze.
- Konsystencja ciasta ma przypominać konsystencję śmietany. Nie za gęsta, nie za rzadka.
- Ciasto przed smażeniem powinno odstać ok. 30 minut. Szczególnie wtedy, gdy używamy np. mąki razowej czy orkiszowej.
- Do smażenia potrzebna jest dobra, najlepiej teflonowa patelnia. Ułatwimy sobie pracę korzystając z cienkich patelni, przygotowanych specjalnie pod ciasto naleśnikowe.
- Naleśników nie smażymy w głębokim tłuszczu. Zawsze delikatnie i równomiernie nagrzaną patelnię należy posmarować, najlepiej używając np. silikonowego pędzelka lub ręcznika papierowego, odrobiną oleju. Niektórzy używaj także masła.
- Gdy boki ciasta zaczynają odstawać od patelni i nie jest ono już płynne, możemy obrócić naleśnika na drugą stronę. Przydatne są do tego specjalne łopatki. Naleśniki warto smażyć pod przykryciem, zapobiega to wyschnięciu placków. Co ważne jeśli nie chcemy, aby nasze naleśniki wyszły suche i łamliwe, nie przewracajmy ich kilka razy. Trzymajmy się zasady - raz jedna, raz druga strona.
- Zastanawiacie się, jaką wodę do ciasta wybrać? Najlepsza jest przegotowana, ale można zastąpić ją lekko gazowaną, nada puszystości.
Sprawdzony przepis na ciasto na naleśniki
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej lub wrocławskiej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody przegotowanej, ostudzonej,
- szczypta soli
Możemy zabarwić ciasto naleśnikowe np. na fioletowo, dodając zmiksowane borówki, na brązowo - dodając kakao,
na zielono - dodając szpinak. Ciasto naleśnikowe można także urozmaicić np. różnymi przyprawami.
WIDEO: Artystyczne naleśniki z Cieszanowa. Nie uwierzysz, co można zrobić z naleśnikowego ciasta
Mąka do naleśników. Jakiej użyć?
Aby naleśnik był idealny, pulchny i nie przypalał się, ważny jest również rodzaj mąki jakiej użyjemy. Warto patrzeć na rodzaje. W sklepach do wyboru mamy mnóstwo mąk.
Najczęściej spotykane typy mąk:
- 400 i 450 - to mąka tortowa. Idealnie sprawdzi się do naleśników
- 500 - takie oznaczenie spotkacie m.in. na mące wrocławskiej, poznańskiej, tortowej. Nadaje się do makaronów, klusek, knedli
- 550 - dobra do pączków czy ciast drożdżowych
- 650 - sprawdza się przy pieczeniu np. pierników
Jak podkreślają gospodynie domowe, najlepsza mąka do naleśników to taka, która nie będzie przede wszystkim obciążać ciasta. Sprawdzą się mąki typu 400, 450 i 500. A co z rodzajem mąki? Najlepsza do naleśników będzie mąka pszenna biała lub pełnoziarnista. Do przygotowania naleśników można wykorzystać także mąkę ryżową, orkiszową czy żytnią.
Z czym zrobić naleśniki?
Mając podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe, jesteś w stanie przygotować naleśniki prawie ze wszystkim. Istnieją dwie opcje podania naleśników.
Naleśniki na słodko.
Do ciasta nie dodajemy za dużo soli. Takie naleśniki można zrobić z
- dżemem
- czekoladowym kremem
- serkiem homogenizowanym
- owocami
- bitą śmietaną
- syropem klonowym
- miodem
Podane naleśniki można posypać dodatkowo cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem z malin czy innych owoców.
Naleśniki wytrawne
Jeśli decydujemy się na naleśniki z farszem wytrawnym, warzywnym - możemy dosypać do masy zioła, odrobinę imbiru, itp. Gdy wybieramy wersję na słodko - można dosypać odrobinę cynamonu, cukru, wiórek kokosowych. Do słonych naleśników można także przygotować ciasto na bazie piwa. Wtedy zastępujemy nim wodę i mleko.
Naleśniki takie można zrobić:
- ze szpinakiem
- pieczarkami i żółtym serem
- mięsem mielonym
- warzywami
- soczewicą
- farszem grzybowym
- kapustą
Na czym smażyć naleśniki
Jedni preferują margarynę, inni do smażenia naleśników wykorzystują olej. Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Nasze babcie wykorzystywały słoninę. Delikatnie smarowały nią patelnie i na tym smażyły naleśniki. Ale naleśniki można też usmażyć na maśle, tutaj, jak podaje chociażby Magda Gessler - najlepsze będzie masło klarowane. Olej też nie jest zły. Niektórzy, aby naleśnik nie był za tłusty, dolewają go do ciasta. Wystarczy odrobina (ok. 3 łyżki). I takie ciasto naleśnikowe smażą na mocno rozgrzanej patelni.
WIDEO: Jak smażyć naleśniki? Podpowiada Pascal Brodnicki
Naleśniki ze szpinakiem, naleśniki amerykańskie. Poznaj sprawdzone przepi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?