Nalewka z jemioły
Jemioła to jeden z symboli świąt Bożego Narodzenia, zaraz po choince. Ozdabia nasze domy, ale mało kto wie, że ten pasożyt ma również właściwości lecznicze. Nalewka z jemioły wspomaga trawienie i pracę serca, usprawnia przemianę materii. Warto ją stosować przy nadciśnieniu i miażdżycy. Nalewka działa także uspokajająco i ułatwia zasypianie, złagodzi więc skutki przedświątecznego stresu z powodu przygotowań. Zobacz, jak zrobić nalewkę z jemioły.
Nalewka z imbiru
Ta rozgrzewająca nalewka działa przeciwbólowo, przeciwwymiotnie i przeciwzapalnie. Imbirówka wspomaga trawienie, likwiduje wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha, a także nudności i wymioty. Warto stosować ją w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ działa jak naturalny antybiotyk, zwalcza wirusy i bakterie. Obniża także poziom cholesterolu we krwi i łagodzi bóle stawów i mięśni. Zobacz, jak zrobić nalewkę z imbiru.
Nalewka z kminku
Kminek stosowany w kuchni do mięs i kiszenia kapusty to przyprawa działająca rozkurczająco i wiatropędnie oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu ułatwia trawienie tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kminkówka łagodzi więc objawy niestrawności takie jak wzdęci, zgagę, nudności i zaparcia. Zwalcza także pasożyty układu pokarmowego i wspiera pracę wątroby. Zobacz, jak zrobić nalewkę z kminku.
Nalewka benedyktyńska
Ta nalewka składa się z kompozycji wielu ziół takich jak arcydzięgiel, orzech włoski, mniszek lekarski, kozieradka, jałowiec, macierzanka, goryczka, drapacz, tymianek, mięta, melisa i kolendra. Receptura na nią pochodzi z XVI wieku i została opracowana przez mnicha z zakonu Benedyktynów. Nalewka sprawdzi się jako lek na niestrawność, złagodzi objawy takie jak zgaga, wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, biegunki. Trunek wzmacnia również cały organizm i pomaga pozbyć się bólów migrenowych. Zobacz, jak zrobić nalewkę benedyktyńską.