Zdrowa skóra, włosy i paznokcie
Spożywanie ogórków kiszonych wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci
Ogórki kiszone są źródłem witamin
Proces kiszenia prowadzi do podwojenia zwiększenia witaminy C, która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwtoksyczne oraz przeciwwirusowe.
Ogórki kiszone zawierają także witaminę B i K. Ta druga zwiększa przyswajalność witaminy D i wapnia, wspomaga proces krzepnięcia krwi oraz zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Ogórki kiszone zawierają także witaminę A, która ma dobroczynny wpływ na wzrok, błony śluzowe i podniesienie odporności.
Źródło potasu
Ogórki zawierają potas. Jego brak objawia się puchnącymi rękami lub nogami, podenerwowaniem, nieregularnym biciem serca. Potas jest jednym z elektrolitów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania nerek i całego organizmu. Jest również bardzo ważnym składnikiem w procesie kontrolowania ciśnienia krwi.
Zdrowe kości
Ogórki kiszone to źródło wapnia, który wpływa na stan kości, zębów i mięśni, a także funkcjonowanie układu nerwowego.