RODZYNKOWE UCZULENIE W BIEDRONCE
Alergenny dwutlenek siarki wykryto w 3 partiach rodzynek sułtańskich Bakallino (400 g). Na etykiecie nie było informacji o obecności tej substancji, tymczasem spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną. Atlanta Poland SA zwróciła się do Jeronimo Martins Polska o zablokowanie sprzedaży partii 945.0/88315B i 903.0/87851B do czasu otrzymania dodatkowych wyników badań; Bakalland SA otrzymała urzędowy zakaz wprowadzania do obrotu partii 10J.2006.71.
ŚMIERĆ NA DWA SPOSOBY
GIS ostrzega nie tylko przed produktami żywnościowymi. Ostatnio pojawił się nowy dopalacz z grupy syntetycznych kannabinoidów: 4F-MDMB-BICA, odpowiedzialny za co najmniej 11 zgonów na Węgrzech od maja do sierpnia 2020 r. Postacie: susz i pomarańczowy proszek do przyrządzenia. Objawy: bóle w klatce piersiowej, duszności, przyspieszenie czynności serca, śpiączka, zaburzenia postrzegania, pobudzenie, ostra psychoza, niewydolność nerek, uszkodzenia wielonarządowe. Działanie syntetycznych kannabinoidów może być podobne do działania marihuany czy haszyszu, lecz z uwagi na zwielokrotnioną toksyczność kannabinoidy mogą powodować poważniejsze skutki psychiczne i fizyczne oraz częściej śmierć. Antidotum nie ma.
WREDNE MIELONKI Z BIEDRONKI
W sierpniu 2020 roku GIS ogłosił wycofanie z sieci Biedronka partii nr 02035S mielonki tyrolskiej Kraina Wędlin w opakowaniach 270-gramowych z powodu obecności bakterii Listeria monocytogenes. Producent Sokołów po otrzymaniu badań mikrobiologicznych podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku.
Bakterie Listeria monocytogenes mogą powodować listeriozę, stanowiącą zagrożenie głównie dla kobiet ciężarnych i osób z obniżoną odpornością. Zakażenie może doprowadzić do obumarcia płodu i poronień, a w przypadku osób starszych i słabszych – do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
PAPRYKA Z PAŁECZKAMI
Wycofano również partie mielonej papryki hiszpańskiej. W ramach kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym Carum w Cykarzewie Północnym podczas badań laboratoryjnych wykryto Salmonellę z grupy BO w 2 z 5 badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w 1 z 5 próbek papryki w wielkich opakowaniach 25 kg. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu.